U ovo vrijeme 023

 

Dođe mi riječ Jahvina: »Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh;
prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih, za proroka svim narodima postavih te.« A ja rekoh: »Ah, Gospode Jahve, gle, ja ne umijem govoriti: dijete sam.« A Jahve mi odvrati: »Ne govori: ‘Dijete sam!’ Već idi k onima kojima te šaljem
i reci sve ono što ću ti narediti. Ne boj ih se: jer ja sam s tobom da te izbavim«,
riječ je Jahvina. (Jeremija 1, 4-9)

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Sinoćnja splitska promocija knjige “Nisam šutio” Fra Maria Knezovića bila je jedna od onih večeri kada čovjek osjeti silnu snagu povezanosti s Bogom. Knjiga kolumni koje je Fra Mario pisao tijekom 5 posljednjih godina na prvu ne bi trebla biti nekom senzacijom. Većinu tih kolumni već smo pročitali, a i njihovo vrijeme je bilo i prošlo. Ali uvijek postoji autor. I naravno ono što ga nadahnjuje, a Fra Maria nadahnjuje Krist. I ta njegova živa i radosna vjera, taj njegov životni optimizam , blaga ironija i prije svega Božji mir i ljubav prema domovini, narodu, bližnjemu ostavlja te zatečenim.

 

Malo je danas takvih osoba na javnoj sceni. Uglavnom se jadamo, kukamo, pesimisti smo, depresivni. Fra Mario svakoj temi, a piše o Crkvi, o vjeri, o politici, o športu, o estradi, o “malim ljudima, prilazi znatiželjno, s ljubavlju i onda ukazavši na problem, slabost, bolest, pokušava iscijeliti to stanje.

 

Fra Mario kaže: “Pet godina bistrim mutnu vodu, dovikujem gluhima i stavljam činjenice pred one koji ne vide.”

 

Da, to smo mi. Trpimo da nam vodu mute, zatvaramo i oči i uši pred tom činjenicom. I šutimo. Fra Mario nije šutio. I ne šuti.

 

Mi danas trebamo hrabre govornike, one koji će bez straha glasno govoriti, jer ova naša Hrvatska i naš narod nisu u rukama domoljuba i slobodoumnih ljudi. Zemlju su nam preoteli i nas su zarobili oni koji Hrvatsku nikada nisu sanjali.

 

A mi je jesmo sanjali.

I zato je šutnja – grijeh!

 

Na jednom mjestu fra Mario kaže: “… jer onoga dana kada osjetim da ne čitate, odmah prestajem.”

 

Ne, dragi moj Fra Mario, nema prestajanja. Tu odluku prepusti onome koji ti je pero stavio u ruku i koji ti je podario talente opažanja, prosudbe i pisanja.

 

Što vam još mogu reći?

Hvala Fra Mariu na povjerenju koje mi je dao pozvavši me za jednog od predstavljača knjige. Knjigu možete nabaviti preko www.fratar.net ili na Facebook profilu “Fra Mario Knezović”.

 

U svojoj knjizi “Sva moja sidra”, nakon što sam prije 10 godina upoznao Fra Maria i posušku FRAMU, mogu reći samo jedno: “Podari nam Bože još takvih svećenika.”

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

“Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme.

Vrijeme šutnje i vrijeme govorenja.” (Propovijednik 3, 7)