Sinoda 2014 (05) Papa se odavno…

 

Kardinal Burke je sinoć odgovorio na pitanja Carla E. Olsona, urednika Catholic World Report-a, o jučerašnjem Izvješću sa sinode, i zbog čega on misli da se papa Franjo ˈodavno trebaoˈ izjasniti.

CWR: Na koji način se informacijama o događajima na Sinodi manipulira, odnosno samo djelomično javno objavljuje?

Kardinal Burke: Intervencije pojedinih sinodalnih otaca nisu dostupne javnosti, kao što je to bio slučaj u prošlosti. Sve informacije u vezi Sinode su kontrolirane od strane Glavnog tajništva sinode koje jasno, od početka, favorizira stajališta izražena u Izvješću koje je jučer objavljeno.

Dok pojedine intervencije sinodalnih otaca nisu objavljene, jučerašnje Izvješće, koje je samo dokument za raspravu, objavljeno je odmah, a rečeno mi je, čak i uživo. Ne morate biti nuklearni fizičar da biste vidjeli što se događa, što sigurno nije od Crkve.

CWR: Kako se to odražava na dokument Sinode, objavljen jučer, koji mnogi kritiziraju zbog njegovog apeliranja na takozvani “zakon o postupnosti”?

Kardinal Burke: Iako se tvrdi da dokument samo predstavlja diskusije koje se odvijaju među sinodalnim ocima, on, u stvari, pokazuje pozicije koje mnogi sinodalni oci ne prihvaćaju i, rekao bih, kao vjerni pastiri stada ne mogu ni prihvatiti. Jasno, odgovor na dokument u raspravi koji se odmah nakon prezentacije očitovao je da ga velik broj sinodalnih otaca smatra nepoželjnim.

Dokument nema čvrste temelje u Svetom pismu i crkvenom učenju. U stvarima o kojima Crkva ima vrlo bogat i jasan nauk, on odaje dojam da je izmišljeno potpuno novo, kako ga je jedan Sinodalni Otac nazvao “revolucionarno” učenje o braku i obitelji. On se više puta poziva, i to na zbunjujući način, na načela koja nisu definirana, primjerice, na zakon gradualnosti.

CWR: Što mislite, koliko je važno, da papa Franjo što prije da izjavu kako bi odgovorio na rastući osjećaj – među mnogima u medijima i među vjernicima – da je Crkva na rubu promjene svog učenja o bitnim stvarima u odnosu na brak, “ponovni brak”, primanje pričesti, pa čak i na pojam “zajednice” među homoseksualcima?

Kardinal Burke: Po mom sudu, takva izjava nam je odavno trebala. Rasprave o tim pitanjima traju sada gotovo devet mjeseci, pogotovo u svjetovnim medijima, ali i kroz govore i intervjue kardinala Waltera Kaspera i ostalih koji su podupirali njegov položaj. Vjernici i njihovi dobri pastiri traže od Kristovog vikara potvrdu katoličke vjere i prakse u vezi braka, koji je prva stanica u životu Crkve.

Izvor

 

Izvor: http://www.quovadiscroatia.com/