Sinoda 2014 (04) Burne reakcije

 

Burne reakcije na prvo službeno izvješće sa Sinode

Do objave ovog posta još nije dostupan hrvatski prijevod prvog izvješća sa Sinode. Službeni sažetak je dostupan na hrvatskom Radio Vatikan-u (cijeli dokument na engleskom možete naći ovdje), ali oni su ga toliko ublažili u nekim dijelovima da uopće ne sliči na originalni dokument. Inače su ustupci liberalnim strujama više nego očiti pa ga je bloger Toma Blizanac dobro sažeo ovako:

Kardinal Péter Erdő predstavio je danas izvještaj nakon rasprave koji sažeto bi se moglo reći da pokušava ‘ekumenski’ promatrati probleme grešnih zajednica. Govori otprilike da je potrebno u sodomitskim, priležničkim, preljubničkim i drugim vezama gledati ono što je pozitivno, a ne koncentrirati se na negativne strane objektivno teških grijeha koji vode u propast dotične osobe. Tako primjerice spominje da se istospolne zajednice ne mogu promatrati na istoj razini kao brak, ali i da treba istaknuti “slučajeve u kojima međusobna potpora sve do žrtve predstavlja dragocjenu podršku u životima [istospolnih] partnera”. Ima još puno sličnih tvrdnji ili retoričkih pitanja u slučajevima kada bi izjavna rečenica bila apsolutno i očito heretična.

Reakcije liberalnih struja su, razumljivo, ekstatične, dok ‘konzervativne’ , ili bolje rečeno pravovjerne struje ne mogu doći k sebi (iako se ovako nešto moglo naslutiti). Na blogosferi se između prvih reakcija najviše citira čelnike Voice of the Family, odnosno Glas Obitelji, krovnu organizaciju više katoličkih obiteljskih udruga koje se bore za spas obiteljskih vrijednosti uoči ove Sinode.

Međunarodna koalicija Glas Obitelji je odbacila izvješće sa izvanredne Sinode o obitelji objavljeno jutros usred Sinode, nazvavši ga “izdajom”.

John Smeaton, suosnivač Glasa obitelji :

“Oni koji kontroliraju Sinodu izdali su katoličke roditelje diljem svijeta. Vjerujemo da je izvještaj sa Sinode objavljen nakon prvog tjedna jedan od najgorih službenih dokumenata izrađenih u povijesti Crkve.

“Srećom ovo izvješće je preliminarno izvješće za raspravu, a ne konačni prijedlog. Bitno je da se glasovi onih vjernika laika koji iskreno žive katolički nauk također uzme u obzir, no katoličke obitelji koje se drže Kristovog učenja o braku i čednosti su zasad ostavljne na cjedilu.”

Patrick Buckley, irski zastupnik Glasa obitelji:

Izvješće Sinode predstavlja napad na brak i obitelj. Na primjer, izvješće u stvari daje prešutnu suglasnost preljubničkog odnosa, čime se suprotstavlja šestoj Božjoj zapovijedi i riječi Gospodina našega Isusa Krista o nerazrješivosti braka i potkopava definitivan nauk Crkve protiv kontracepcije koristeći kodirani jezik kao što je poštivanje dostojanstva osobe u njenoj moralnoj procjeni metoda kontracepcije”. Taj se jezik koristi kod onih koji žele smanjiti doktrine Crkve na razinu pučkog vodiča, nakon čega su parovi slobodni izabrati kontracepciju po svojoj takozvanoj ‘savjesti’.

“U izvješću se pogrešno prihvaća postojanje vrijednosti u homoseksualnoj orijentaciji. To proturječi pismu Kongregacije za nauk vjere iz 1986. o pastoralu homoseksualnih osoba:

“Iako određena usmjerenost homoseksualne osobe nije grijeh, to je više-manje snažna tendencija prema jednom unutarnjem moralnom zlu; i na taj način sama usmjerenost se mora tumačiti kao objektivni poremećaj.”

Maria Madise, koordinator Glasa obitelji:

Što će katolički roditelji sada morati govoriti svojoj djeci o kontracepciji, o ljudima koji žive sa svojim partnerima ili žive homoseksualni stil života? Hoće li ovi roditelji sada morati govoriti svojoj djeci da Vatikan uči da postoji pozitivan i konstruktivan aspekt tih smrtnih grijeha? Ovakav pristup uništava milost u dušama.

“Bila bi lažna milost dati svetu pričest ljudima koji se ne kaju za svoje smrtne grijehe protiv Kristovog učenja o spolnoj čistoći. Prava milost se sastoji u tome da ljudima ponudimo mogućnost čiste savjesti putem sakramenata ispovijedi i na taj način sjedinjenje s Bogom.

“Mnogi od onih koji tvrde da govore u ime cijele Crkve nisu uspjeli naučiti vjernike. Taj neuspjeh je stvorio neviđene poteškoće za obitelji. Nitko ne preuzima odgovornost za ovaj propust u ovom katastrofalnom izvješću.”

“Izvješće Sinode će povećati broj vjernika koji se etiketiraju kao ‘farizeji’, samo zato što podupiru katolički nauk o spolnoj čistoći.”

John Smeaton zaključuje:

Mi pozivamo katolike da ne budu indiferentni ili da se poklone lažnom osjećaju poslušnosti pred napadima na temeljna načela prirodnog zakona. Katolici su moralno dužni suprotstaviti se putu koji je Sinoda izabrala.

Izvor: http://www.quovadiscroatia.com/