Sinoda 2014 (06) Precooked Report

 

Unaprijed pripremljeno izvješće?

 

Na blogu Rorate Caeli iznijeli su neke zanimljive opservacije o spornom izviješću sa Sinode:

Izvješće od 6000 riječi, dostupno na izvornom talijanskom, s izvrsnim engleskim, francuskim, njemačkim i španjolskim prijevodom odmah u ponedjeljak ujutro, a koje daje sažetak stavova iznesenih kroz cijeli prvi tjedan sinode koja je završila u subotu? Dakle, u jednom danu, u nedjelju, izvjestitelj i njegovi tajnici napisali su i preveli ovo izvješće od 6000 riječi? Je li Vatikan odjednom postao najučinkovitija birokracija u povijesti svijeta?

Ili je sve to jednostavno unaprijed pripremljeno i prevedeno, kako bi se „pripremio i zauzeo teren“, što će se onda teško mijenjati, stvarajući tako pritisak na sinodalne oce tijekom ovog drugog tjedna?

Namjera je bila pritisnuti sve sudionike sinode i dovesti ih pred svršen čin. Dokument obmane je bio udar (političko-vjerski udar zapanjujući u svojoj drskosti):

Mi sada djelujemo s pozicije koja je gotovo beznadna“, rekao je kardinal Wilfrid Fox Napier iz Južne Afrike. “Odaslana je poruka kako je sve što se govorilo na sinodi, ono što govori i sama Katolička Crkva“, rekao je kardinal. Što god mi dalje rekli izgledat će samo kao sanacija štete.

Konzervativna (reklo bi se Wojtylina) većina koju su svi sinodalni oci mogli jasno vidjeti na djelu, a čija većina uopće nije zastupljena u manipulativnom dokumentu pripremljenom unaprijed, moraju biti iznimno oprezni u zaštiti katoličke vjere u nadolazećem glasovanju, osobito u onom koje vodi do konačnog glasovanja 18. listopada prije pripreme krajnjeg izvješća.

Za one koji su skloni teoriji urote, Rorate dalje donosi priču o tajnim porukama koje je papa navodno slao generalnom tajniku tijekom cijele sinode.

Nadalje prenose izjavu kardinala Mullera za La Stampu o temi cenzure:

Smatram kako je činjenica da biskupi izvan sinode mogu otvoreno davati intervju-e, dok njihova izlaganja u dvorani nisu za javnost, očita kontradikcija“, tvrdi Muller. Bilo je volje, na početku, razbiti na taj način tradiciju koja je svojstvena za Crkvu … nije bitno ako se neki ne slažu s ovim mojim mišljenjem, dodao je Muller. Ja kažem ono što želim, ali prije svega sam rekao ono što moram reći, kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere. Nadalje, nisam učinio ništa drugo nego dao svoj glas protesta u ime mnoštva vjernika iz mnogih zemalja, koji su mi pisali u vezi toga, a koji imaju pravo znati mišljenje svojih biskupa.Zašto je upitao je kardinal  to bilo potrebno mijenjati?

Izvor

www.quovadiscroatia.com