Kruh naš svagdašnji 27 06 2017

 

“Molite jedni za druge.” (Jakovljeva 5, 16)

Molitva je razgovor s Bogom, a ne formula. Ipak ponekad možda i moramo koristiti “metodu” kako bismo osvježili svoje molitveno vrijeme. Možemo moliti Psalme ili druge dijelove Svetog pisma (Gospodnja molitva) ili koristiti ACTS (DJELA) metodu (Adoration, Confession, Thanksgiving, and Supplication / Klanjanje, Ispovijed, Zahvala i Molba). Nedavno sam naišla na ovu “Molitvu 5 prstiju” koju svi možemo koristiti kao primjer kako moliti za druge:

Kada sklopite svoje ruke, palac vam je najbliži. Zato započnite molitvu moleći se za one koji su vam najbliži – za one koje volite.

“Zahvaljujem Bogu svomu kad vas se god sjetim.Uvijek se u svakoj svojoj molitvi za vas s radošću molim zbog vašeg udjela u evanđelju od onoga prvog dana sve do sada.” (Filipljanima 1, 3-5)

Kažiprstom nešto pokazujemo. Molimo za one koji nas uče i koji uče našu djecu. Svećenike, vjeroučitelje, profesore, nastavnike, učitelje. “Braćo, molite i za nas!” (1 Solunjanima 5, 25)

Naredni prst je najviši. Podsjeća vas da molite za one na položaju od autoriteta nad vama – nacionalni i lokalni i vaši pretpostavljeni na poslu.

Dakle, preporučujem prije svega da se obavljaju prošnje, molitve, molbenice i zahvalnice za sve ljude,za kraljeve i sve koji su na vlasti, da provodimo miran i spokojan život u svoj bogoljubnosti i ozbiljnosti. (1 Timoteju 2, 1-2)

Četvrti prst je obično najslabiji. Molite za one koji su u nevoljama ili koji pate.

“Pati li tko među vama? Neka moli! Je li tko radostan? Neka pjeva hvalospjeve!Boluje li tko među vama? Neka dozove starješine Crkve! Oni neka mole nad njim mažući ga uljem u ime Gospodnjepa će molitva vjere spasiti nemoćnika; Gospodin će ga podići, i ako je sagriješio, oprostit će mu se.Ispovijedajte dakle jedni drugima grijehe i molite jedni za druge da ozdravite! Mnogo može žarka molitva pravednikova.” (Jakovljeva 5, 13-16)

I onda dolazi vaš mali prst. On vas podsjeća koliko ste maleni u odnosu prema Božjoj veličini. Molite Boga neka vam bude na pomoć u vašim potrebama.

“Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. – A Bog moj ispunit će svaku vašu potrebu po bogatstvu svome, veličanstveno, u Kristu Isus.” (Filipljanima 4, 6, 19).

Koju god metodu koristili samo razgovarajte sa svojim Ocem. On želi čuti ono što je u vašem srcu.

Oče, podari mi mudrost kako bih znao kako moliti za druge.

Nisu bitne riječi kojima molimo; bitno je stanje našeg srca.