Izbori 2015. / 02.11.

 

Kratak odlomak iz Knjige o Esteri može poslužiti kao podsjetnik katoličkim političarima, te sucima i drugim visokim dužnosnicima i čelnicima (ne isključuje ni one iz crkvenih redova). Jer doista, svi koji postignu veću razinu dužnosti u društvu jednoga će dana polagati račune Gospodinu.

Temeljno upozorenje ovog teksta iz Estere je da ne zaboravimo tko smo i čiji smo i da je Bog postavio katoličke vođe na više položaje kako bi unaprijedili kraljevstvo Božje, a ne svoje vlastite položaje.

Pogledajmo tekst iz knjige o Esteri podsjetivši se da je Estera postala kraljica na dvoru perzijskog kralja Kserksa. Tijekom tog razdoblja ozbiljna prijetnja se nadvila nad židovski narod, jer je Kserksov pomoćnik Haman nagovorio kralja da počini genocid nad Izraelcima. Esterin stric Mordokaj šalje joj poruku potičući je da učini ono što je ispravno, čak i ako umre za to:

Sjeti se dana siromaštva svoga kad sam te hranio rukom svojom, jer se Haman, drugi čovjek kraljevstva, dogovorio s kraljem da nas usmrti. Zazivaj Boga, govori kralju za nas i oslobodi nas od smrti.

I u naše vrijeme postoje teške prijetnje s kojima se suočava Božji narod. Abortirana djeca se broje u milijunima. Novi zakoni o eutanaziji se donose i sprovode svakodnevno. I dok zagovaratelji veličaju “pravo na smrt”, iskustvo je pokazalo kako pravo na smrt vrlo brzo postaje dužnost na smrt tj. umiranje. Ovo je ozbiljna prijetnja starijim osobama, osobama s invaliditetom i onima s kroničnim bolestima.

Dodajmo tome izravne prijetnje životu, napade na smisao ljudske spolnosti i napade na obitelj koji ugrožavaju život u samim korijenima i u njegovom odgoju i u sazrijevanju.

Za sve koji su vođe, katolički političari, suci; za sve na utjecajnim pozicijama vrijedi ista poruka:

“Zazivajte Gospodina, govorite i djelujte da spasite druge od ove smrtonosne prijetnje! Nemojte zaboraviti svoje dane siromaštva i ne mislite da vas vaša moć može zaštititi od posljedica vaša šutnje. Ne samo da vaš život može jednog dana biti ugrožen, nego ćete se sigurno pojaviti pred sucem živih i mrtvih i odgovarati za ono što ste činili ili niste činili.

… a Ester je odgovorila:

Svi službenici kraljevi i narod kraljevih pokrajina znaju kako svakoga onoga, bio on muškarac ili žena, koji nepozvan uđe kralju u unutrašnje predvorje čeka jedan jedini zakon: smrtna kazna, osim ako kralj ne pruži takvome svoje zlatno žezlo i poštedi mu život. A ja već trideset dana nisam bila pozvana kralju.

Esterin prvi osjećaj je strah. Možda će biti ubijena ako otvoreno prigovori kralju. Ona također prosvjeduje (pogrešno) opravdavajući  se da je nemoćna.

I danas je tako – mnoge političare je strah da će možda doživjeti svoju političku smrt. “Prvi cilj” je uvijek kako ću ja preživjeti.

Postoje slučajevi kada morate odabrati pravi dan za vođenje bitke, čak i u politici. No, kada se radi o pitanjima od životnog značenja, taj dan za katoličke političare nikako da dođe. Ne ulazi se u borbu, ili što je još gore, neki se nađu i na pogrešnoj strani. Glavni fokus velikog broja katoličkih političara je više na njihovom političkom opstanku umjesto na životima djece, starijim osobama ili osobama s invaliditetom. Politički napredak je važniji od zdravlja obitelji i pitanja vezanih uz tradicionalni brak.

Mnogi političari nude izgovore kako su nemoćni ili da je to “zakon zemlje” u kojoj žive. Neki se pak opravdavaju jer ne žele “nametati” svoje vjerske stavove drugima. U međuvremenu naši protivnici hrabro djeluju i ne brine ih strah od vlastite političke smrti ili nametanja svojih stavova drugima. Oni su, za razliku od katoličkih političara, izgradili politički konsenzus oko stvari koje su im važne te nastoje utjecati na javno mnijenje, a ne ga samo slijediti; jer sinovi su ovoga svijeta snalažljiviji prema svojima od sinova svjetlosti. (Lk 16, 8)

Mordokaju bjehu saopćene Esterine riječi, pa on poruči Esteri: »Nemoj misliti da ćeš se zato što se nalaziš u kraljevoj palači spasiti jedina od svih Židova: jer budeš li u ovoj prilici šutjela, doći će Židovima pomoć i spas s druge strane, a ti ćeš s kućom svoga oca propasti. Tko zna nisi li se baš i popela do kraljevske časti zbog časa kao što je ovaj?«”

Kao što možete vidjeti, Mordokaj neće ni čuti za Esterino protivljenje ili strahove. Ona mora ući u borbu i dobiti je. I Bog će pobijediti, pa zašto ne bi izabrala pobjedničku stranu. Mordokaj joj također napominje da baš u vremenima poput ovih Bog stavlja svoje ljude na odlučujuća mjesta kako bi činili razliku. Nema vremena za nagađanje, ona mora izabrati i učiniti ono što je ispravno, bez obzira na cijenu.

I tako katolički političari i zakonodavci moraju odlučiti je li njihov kratkotrajni politički život važniji od njihovog spasenja. Ne bi trebali previdjeti činjenicu da ih je Bog postavio tu gdje jesu s razlogom i da će mu odgovarati za svoje odluke.

Samo će jedna strana pobijediti, Božja strana. A ne radi se o pobjedniku na izborima, radi se o vječnosti.

Mordokajeve riječi trebale bi odjeknuti u srcu i umu svakog katoličkog političara koji ne osuđuje pobačaj ili se odbija boriti protiv njega. Mordokaj im jednostavno govori: Nemoj misliti da ćeš pobjeći … Ako šutiš, ti i tvoja kuća će propasti.

Pobačaj i eutanazija su posebno odlučujuća pitanja, ne samo za našu kulturu, nego za vas i vaš sudnji dan. Tradicionalni brak i pitanja vezana za ljudsku seksualnost su također od ključne važnosti za našu budućnost.

Odaberite stranu imajući pri tom na umu da je u igri nešto više od samih nadolazećih izbora, sam Sudnji dan. Uzmite u obzir i kako Mordokaj kaže da je možda baš u ovom trenutku Bog vas podigao na visoki položaj! Što ćete učiniti? Zapamtite, kome je mnogo dano, od njega se i mnogo očekuje.

Estera je poslala Mordokaju odgovor:

Hajde, sakupi sve Židove koji se nalaze u Suzi. Postite za me: tri dana i tri noći ne jedite niti pijte. I ja ću tako postiti sa svojim djevojkama. Tako pripremljena ući ću kralju i unatoč zakonu, pa treba li da poginem, poginut ću.«

Mordokaj se onda povuče i učini što mu je naredila Estera. (Estera 4, 1-16)

Da! Estera je prepoznala svoju bitku i odlučila se boriti! Ako pogine, neka bude tako.

Postoji vrijeme kada su drugi ljudi i opće dobro važniji od “mene”.

Što će katolički političari odlučiti? Hoće li izabrali pravu stranu epske borbe za život, obitelj i spolnost? Hoće li nastojati izgraditi podršku poput one koju je Estera zatražila od Mordokaja? Hoće li riskirati sve govoreći: “Treba li da poginem, poginut ću.” Njihova odluka će ovisiti najviše o tome koji im je dan važniji: dan izbora ili Dan Suda.

Svi ćemo odgovarati zbog našeg stava o najvažnijim moralnim pitanjima našeg vremena. Nema izuzetka, Jer svima nam se pojaviti pred sudištem Kristovim da svaki dobije što je kroz tijelo zaradio, bilo dobro, bilo zlo(2 Kor 5,10).

Da, ova su moćna upozorenje za sve nas iz Knjige o Esteri. Ona su posebno upozorenje katoličkim političarima i zakonodavcima, sucima i kulturnim liderima (uključujući i lidere u Crkvi: biskupe, svećenike, đakone i redovnike).

Sveti Augustin je napisao:

„Tvoje Kraljevstvo dolazi, ono će sigurno doći, htjeli mi to ili ne. Ali mi se pripravljamo našim željama za kraljevstvo, tako da ono može doći k nama, i da zaslužimo tamo vladati.“

Jesmo li dostojni Isusa Krista, ili samo stranačkih šefova i hirova mase?

 

Preuzeto sa:

 

http://www.quovadiscroatia.com

 

Izvor:

http://www.ncregister.com/blog/msgr-pope/a-stern-warning-from-the-book-of-esther-for-catholic-leaders