www.quovadiscroatia.com 30 07

 

Franjevci, kardinali i gay parade

Franjevački redovnici iz bostonskog svetišta svetog Ante nedavno su se priključili gay paradi u tom gradu, pa su tako pod parolom Tko sam ja da sudim dijelili majice, bedževe i ne znam što sve još, u znak podrške homoseksualnoj zajednici u Bostonu.

Već smo na ovim stranicama pisali o sličnim manifestacijama franjevaca u Americi (vidi ovdje), koji u svojim eskapadama prolaze nekažnjeno od svojih poglavara i lokalnih biskupa. Zašto vas onda gnjavim s još jednom pričom?

Ovaj slučaj u Bostonu mi je zapeo za oko iz dva razloga.

Prvo zato što se zbiva pod jurisdikcijom bostonskog kardinala Sean O’Malley-a, koji je ujedno član papinskog famoznog vijeća od osam kardinala koji imaju zadatak provesti reforme u Crkvi. Što god to značilo, može se pretpostaviti da oni itekako imaju moć u Crkvi, bliski su samom papi, i kada bi u budućim konklavama kardinali htjeli nastaviti s kontinuitetom ovog papinstva, onda se možda i budući Sveti otac nalazi upravo među njima.

 

 

Zato na ovim stranicama pažljivije pratimo događaje oko kardinala Maradiage, Marxa, pa i George Pella. U ovom konkretnom slučaju, koji je sramota za cijelu našu Katoličku Crkvu, biskupija u Bostonu se jednostavno ogradila sa šturim priopćenjem kako je dotična župa pod upravljanjem franjevačkog reda i da oni sami nemaju nikakve veze s ovom inicijativom. Baš krasno. Ovdje se mora napomenuti da je sam kardinal O’Malley ponikao iz ove iste obitelji kapucinskih fratara.

Druga stvar koja me smeta jest da, dok ovi franjevci kapucini otvoreno podržavaju životni ‘lifestyle’ grješnika, jedna druga franjevačka zajednica, franjevci od Bezgrješne, su pod represijom zato što su se usudili prihvatiti tradicionalnu latinsku misu kao jednu od glavnih značajki njihove duhovnosti.

Zato im je javno slavljenje te mise zabranjeno, sjemenište zatvoreno, i osnivač reda smijenjen da bi na njegovo mjesto kao privremeni upravitelj došao, pogodite, franjevac kapucin!

(Za više informacija o slučaju Franjevačke braće od Bezgrješne (FFI) pogledajte arhiv na hrvatskom blogu Splendor Domini koji pomno prati događanja vezana uz ovaj red).

 

preuzeto: http://www.quovadiscroatia.com