www.quovadiscroatia.com 27 01 2015.

Prema Glasu obitelji, međunarodnoj koaliciji pro-obiteljskih udruga, izjave kardinala Lorenza Baldisseria dodatno su ugrozile crkveno učenje o nerazrješivosti braka.

 


 

Na ovogodišnjoj međunarodnoj konferenciji u organizaciji Papinskog vijeća za obitelj (22.-24. siječnja) govorio je kardinal Baldisseri, zadužen za organizaciju predstojeće Sinode o obitelji. Glavni cilj konferencije je bio pružiti priliku da oko 80 laičkih udruga iznese svoje ideje i viđenja pred Papinskim vijećem, kako bi dali svoj doprinos Obiteljskoj sinodi koja će se održati u listopadu 2015. godine.

Baldisseri je branio pravo kardinala Waltera Kaspera da može tvrditi kako razvedenim osobama, koje žive u zajednicama ne priznatim od strane Crkve, treba dopustiti primanje pričesti. Baldisseri, odgovarajući na pitanja pro-obiteljskih zastupnika, rekao je delegatima kako ne bismo trebali biti “šokirani” time što teolozi proturječe crkvenom učenju. Kardinal je rekao da se dogme mogu razvijati i da ne bi imalo smisla održati sinodu ako bi samo ponovili ono što je već odavno rečeno. Također je sugerirao da to što se do nekog razumijevanja držalo prije 2000 godina ne znači da se ono ne može osporiti.

Patrick Buckley, međunarodni izaslanik Društva za zaštitu nerođene djece, izjavio je: “Crkveno učenje o nerazrješivosti braka se temelji na riječima Isusa Krista. Te riječi su možda izgovorene prije 2000 godina, ali za katolike one i dalje ostaju nepromjenljive zapovijedi Božje i ništa drugo.

Maria Madise, direktorica Glasa obitelji, rekla je: “Kardinal Baldisseri javno je ispravio delegate koji su prosvjedovali zbog napada na katoličko učenje. Bilo je primjetno da je to odbio učiniti kada je drugi delegat samo nekoliko trenutaka kasnije negirao nauk Crkve o kontracepciji. Dojam koji je ostavljao jest da je danas jedini grijeh podržati ono što je Crkva oduvijek učila.

Madise nastavlja: “Činilo se kako je na ovoj konferenciji sve bilo otvoreno za raspravu, uključujući i pitanja koja su već jasno riješena od strane Magisteriuma Crkve. Takva rasprava nas odvraća od zadaće pronalaženja konkretnih rješenja za probleme s kojima se susreću stvarne obitelji. Teška zla kao što su pobačaj, eutanazija i napadi na roditeljska prava jedva su spomenuta u raspravama. Ovo su neka od ključnih pitanja koja su također izostavljena iz završnog izvješća prošlogodišnje Sinode. Obiteljima koje pate ne pomažu sofizmi profesionalnih disidenata, bili oni klerici ili laici.”

Glas obitelji poziva sve da im se pridruže u molitvi za jasnu reafirmaciju katoličkog učenja o braku i obitelji u svakom sljedećem dokumentu Papinskog vijeća nakon ove konferencije.

Izvor

 

675 Prije dolaska Kristova Crkva mora proći kroz posljednju kušnju koja će uzdrmati vjeru mnogih vjernika. Progonstvo što prati njezino putovanje na zemlji otkrit će “otajstvo bezakonja” pod oblikom religijske obmane koja će ljudima nuditi prividno rješenje njihovih problema po cijenu otpada od istine. Vrhovna religijska obmana jest obmana Antikristova, to jest obmana jednoga pseudo-mesijanizma u kojemu čovjek slavi sam sebe mjesto Boga i njegova Mesije koji je došao u tijelu.

676 Ta Antikristova obmana već se ocrtava u svijetu svaki put kad se hoće u povijesti ispuniti mesijansku nadu koja se može dovršiti samo onkraj povijesti kroz eshatonski sud: Crkva je, i pod njegovim ublaženim oblikom, odbacila krivotvorenje budućeg Kraljevstva Božjega pod imenom milenarizma, osobito pod političkim oblikom jednoga sekulariziranog mesijanizma, “u svojoj bîti izopaćenoga”.

Iz Katekizma Katoličke Crkve