www.quovadiscroatia.com 13 05 2015.

 

U nedavnom intervjuu (ovdje) za poljski tjednik Niedziela, varšavsko-praški nadbiskup Henryk Hoser prilično oštro je komentirao zbivanja u Crkvi uoči nadolazeće Sinode o obitelji, rekavši kako je “Crkva izdala Ivana Pavla II.“

U razgovoru s novinarom Life Site News–a, Hoser je upitan sadrži li učenje svetoga Ivana Pavla II. o ljudskoj seksualnosti alat kojim bi se mogla deaktivirati trenutna bomba u Crkvi?

Što se može učiniti sada kada je preostalo malo vremena prije drugog dijela Sinode o obitelji?

Što se može učiniti?

Prije svega, moramo se sjetiti učenja Ivana Pavla II, koja su dostupna, ali još uvijek mnogima nepoznata. Želio bih dodati da u tom intervjuu nisam rekao dovoljno.

Crkva je također izdala papu Pavla VI.

Nemojmo zaboraviti da je kriza počela s ne prihvaćanjem “Humanae Vitae” nakon 1968.godine. Enciklika Pavla VI. je temelj za učenje Ivana Pavla II. Ova enciklika, čije je pisanje pomogao budući papa Ivan Pavao II. bila je proročka u svojim iskazima, a sustavno su joj se protivili ne samo novinari i neki glasnih laici, nego prije svega i mnogi biskupi.

Odbacivanje “Humanae Vitae” otvorilo je pola stoljeća sukoba. U određenom smislu, pontifikat Ivana Pavla II. je patio zbog ovog pitanja, jer ono što je Papa govorio se činilo nevažno, nebitno, i bez vrijednosti. Moglo bi se reći da je svatko mogao stvoriti vlastitu doktrinu. To je razlog zbog čega je situacija tako teška upravo sada. Moramo se vratiti na osnovno pravovjerje koje su svećenici zapravo obvezni poštivati.

Htio bih pročitati ulomak iz poruke Blažene Djevice Marije sestri Agnesi Sasagawa iz Akite u Japanu, 1973.:

“Djelo će đavla prodrijeti čak i u Crkvu, na način da će se kardinali suprotstavljati kardinalima, a biskupi biskupima. Svećenici koji me štuju nailazit će na prijekor i protivljenje svoje subraće… crkve i oltari bit će opustošeni; Crkva će biti puna onih koji prihvaćaju kompromise, dok će zloduh brojne svećenike i posvećene duše prisiliti na napuštanje službe Gospodnje.“

Neki komentatori podsjećaju na ovo proročanstvo u pogledu na događaje tijekom Sinode. Što možete vi Preuzvišeni reći kako bi dali nadu onim vjernicima koji su šokirani sa Sinodom?

Ova poruka sadrži elemente drugih velikih ukazanja Blažene Djevice Marije, poput onoga u Fatimi. Na neki način, nema ništa novo u tome, pogotovo za nekoga tko je pažljiv čitatelj Otkrivenja svetog Ivana. Te apokaliptične vizije su jasno prisutne u Knjizi Otkrivenja.

Dakle, moramo proći kroz ta razdoblja zajedničkog, ali tihog otpadništva – odricanje od vjere, odbijanja Izvora Života, čak i među svećenstvom. Tu ne postoji ništa novo. Crkva je brod koji plovi na grubim valovima, ali neće potonuti. Imamo vjeru da neće potonuti.

Moramo proučavati povijest da bi razumjeli sadašnjost. I trebamo čitati Apokalipsu da bi razumjeli budućnost.

Duh Sveti prebiva u Crkvi, i ona ne može biti uništena. A vrata paklena neće nadvladati.