www.quovadiscroatia.com 07 09 2015.

 

Prema pisanju talijanskih portala, a prenosi i Rorate Caeli, Kongregacija za nauk vjere, s naređenjem potpisanim od strane kardinala Gerharda Ludwiga Müllera, zabranila je župniku fra Marinku Sakoti i vidiocima koji tvrde da im se Gospa ukazuje već 34 godina, da objavljuju svjedočanstva ili šire “poruke” u župi Međugorje.

Ovo se smatra teškim udarcem na dosadašnji način komunikacije vidioca, jer više neće moći poslati tekst “poruke”, preveden na više jezika, gotovo odmah, u svaki kutak svijeta, zahvaljujući društvenoj mreži i bezbrojnim web stranicama.

Kako se već duže vrijeme špekuliralo, Kongregacija za nauk vjere, temeljem završnog izvješća koja je izradila tzv. “Ruini komisija” nije prepoznala “ukazanja” kao nadnaravna. Kongregacija na čelu s kardinalom Müllerom sastat će se u idućih nekoliko tjedana kako bi službeno dala svoju procjenu, pri čemu se podrazumijeva da će završnu riječ imati papa Franjo, koji je sa svoje strane, već pokazao određeni skepticizam prema autentičnosti fenomena Međugorja. Može se dakle već sada predvidjeti kakva će biti konačna odluka Crkve. Jedini ustupak Međugorju jest da će biti prepoznat kao mjesto molitve, što ono, bez sumnje, i je onima koji u dobroj vjeri odlaze tamo primiti sakramente.

U svakom slučaju, s obzirom na to da se (zasada) više smatra da “ukazanja” nemaju u sebi ništa nadnaravno, vjernicima će biti zabranjeno sudjelovanje u “ukazanjima” koja se organiziraju privatno kod šest “vidjelica”, te će biti zabranjeno objavljivati tekstove poruka koje dobivaju od Gospe. Što se tiče same župe sv. Jakova u Međugorju, ona neće postati marijansko svetište, kako je šestero vidjelaca priželjkivalo. Zasigurno će novo imenovani papinski izaslanik u skoro vrijeme i potvrditi pravila kojih će se trebati pridržavati na tom mjesto. Biskupi neće smjeti ugostiti vidioce u svojim biskupijama zbog javnih okupljanja i svjedočanstava, kao što se znalo prije događati, te će ograničiti sudjelovanje svećenika samo na praćenje hodočasnika u Međugorju. Sami hodočasnici u Međugorju, međutim, ne bi trebali svojom prisutnošću pridonositi dojmu autentičnosti “ukazanja”, a trebali bi i izbjegavati bilo kakav kontakt s “vidjelicama”, koncentrirajući se samo na molitvu i primanje sakramenata.

UPDATE
Kako se moglo i predvidjeti, nakon ove vijesti su iz Kongregacije za nauk vjere priopćili da službena odluka još nije donesena, te da se ovakve vijesti ne bi trebale uzeti u obzir sve dok se Papa sam ne očituje o slučaju. Nadalje napominju da Sveta Stolica nije službeno kontaktirala župu Sv. Jakova glede objavljivanja ‘Gospinih poruka’ primljenih od vidioca.

 

Izvor