www.quovadiscroatia.com 04 10 2015.

 

Postoji li takozvani gay lobi u Crkvi?

Prema iskazu samog pape Franje on postoji u samom Vatikanu.

Pitanje je samo ima li utjecaja na Svetu Stolicu i koliko. Budući da Sinoda o obitelji počinje sutra, a radni dokument predviđa i raspravu o odnosu prema homoseksualnosti, ono što se izdogađalo u samo zadnjih 24 sata sugerira da ovaj lobi radi punom parom. Stvari su se odvile kao u nekom lošem filmu.

Prvo, tek što je pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice objavio da je jedina papina „audijencija“ u Nuncijaturi u Washingtonu bila s jednim njegovim starim učenikom i njegovom obitelji – pa se time ogradili od sastanka s Kim Davis, službenicom u Sjedinjenim Američkim Državama koja je odbila potpisati bračne dozvole za osobe istoga spola, nakon što je američki Vrhovni sud nedavno istospolne brakove proglasio ustavnim pravom – pojavio se u medijima baš taj stari papin prijatelj i bivši mu student Yayo Grassi.

Slučajno ili ne, od svih papinih starih prijatelja iz Argentine, baš su jedan homoseksualac i njegov partner s kojim živi već 19 godina primljeni kod Pape neposredno prije početaka Sinode. I čovjek je susret uredno snimio kamerom pa video uradak predao u ruke CNN-u. Istina je da se svojedobno Grassi oštro naljutio na svog prijatelja kada je budući papa izjavio da je gay brak djelo samog Sotone, ali čini se da su ipak ostali u dobrim odnosima.

Druga vijest koja je odjeknula kao bomba prije samog početka Sinode je ta da je mladi svećenik iz Poljske, monsignor Krzysztof Charamsa ‘izašao iz odmara‘, ili kako se to već kaže, i u također smišljenom video uratku, strastveno zatražio promjene u crkvenom učenju o homoseksualnosti. To možda i ne bi bila neka velika vijest da dotični svećenik nije član Kongregacije za nauk vjere, tajnik u međunarodnoj teološkoj komisiji i profesor bioetike na Gregoriani u Rimu. I on će danas, dan prije početka Sinode, održati konferenciju za tisak kako bi uputio svoj apel delegatima na Sinodi.

Naravno, obje priče je danas uredno objavila naša novinska agencija HINA, pa se brzo šire po svim novinama i portalima – vidi ovdje i ovdje. S druge strane, katolički mediji s pravom istodobno vrše ‘damage control’, vidi ovdje i ovdje.

Jesu li ovi događaji smišljeno isplanirani ne znam. Hoće li oni utjecati na rasprave na samoj Sinodi tek ćemo vidjeti. Ali cilj je nedvojben. Traži se prihvaćanje homoseksualnih odnosa od strane Crkve, te konkretne promjene u jeziku i izričaju koji se u Katekizmu odnosi na njih.