VJERNICI U NOVOM DRUŠTVU

U zanimljivom članku napisanom za dijecezanske novine u Chicago, nadbiskup Chicaga kardinal Francis George govori o rastućoj sekularizaciji u Americi kao novoj ‘službenoj religiji’ i posljedicama koje ona donosi za katoličke vjernike o toj zemlji.

 

 

Prenosimo jedan odlomak:

Neizbježan rezultat je kriza vjere kod mnogih katolika. Tijekom povijesti, kada su katolici i ostali vjernici objavljene religije bili prisiljeni birati između nasljedovanja Boga ili nasljedovanja uputa političara, profesora, urednika glavnih novina ili estradnih zvijezda, mnogi su se odlučili poći za moćnicima. Time se smanjila velika napetost u njihovim životima, iako je to također nosilo sa sobom štovanje lažnog boga. Nije potrebna nikakva moralna hrabrost odlučiti se biti u skladu s vlastima zbog društvenog pritiska. Potrebna je duboka vjera da bi se “plivalo protiv plime“, kao što je papa Franjo nedavno rekao, ohrabrivši mlade ljude na prošlom Svjetskom danu mladih.

Plivanje protiv struje znači ograničavanje nečijeg pristupa pozicijama prestiža i moći u društvu. To znači da oni koji se odluče živjeti na strani katoličke vjere neće biti dobrodošli kao politički kandidati na izborima, neće sjediti u uredništvima velikih novina, neće biti jednako tretirani na velikom broju sveučilišta, neće imati uspješne karijere kao glumci ili pjevači – niti će to moći njihova djeca, koja će također biti pod sumnjom. Sve dok sve javne ustanova, bez obzira tko s njima upravlja, budu pod funkcijom vlasti i imaju obavezu uskladiti svoje aktivnosti sa zahtjevima ‘službene religije’, vjernim katolicima će biti sve teže prakticirati medicinu ili pravo. Već sada u nekim državama upravitelji poduzeća moraju uskladiti svoje aktivnosti sa ‘službenom religijom’ ili će biti kažnjeni, kao što su kršćani i židovi kažnjeni zbog svoje vjere u zemljama koje su uređene po šerijatskom zakonu.

Ali…
Katolici znaju, sa sigurnošću vjere, da, kada se Krist vrati suditi žive i mrtve, Crkva će, u nekom prepoznatljivom obliku ili formi koja je i Katolička i Apostolska, biti tu da Ga dočeka. Ne postoji takvo božansko jamstvo za bilo koju drugu državu, kulturu ili društvo u ovom ili bilo kojem drugom vremenu.

Inače, kardinal George je poznat po izjavi (proročanstvu) koje je dao na predavanju jednoj grupi svećenika kada je rekao: “Očekujem da ću umrijeti u krevetu, moj nasljednik će umrijeti u zatvoru, a njegov nasljednik kao mučenik na javnom trgu.

(Izvor: blog Father Z)

čitav članak (na engleskom jeziku) pročitajte ovdje:

http://www.catholicnewworld.com/cnwonline/2014/0907/cardinal.aspx