USKORO I KOD NAS

„Američko Humanističko Udruženje“ („The American Humanist Association“ – AHA) pokrenulo je novu inicijativu, koja je ciljano upravljena prema djeci.

Njihova web stranica (www.kidswithoutgod.com) je „mjesto za milijune mladih ljudi širom svijeta koji su prigrlili znanost, odbacili praznovjerje, i koji su se posvetili biti Dobri Bez Boga!“.

 

 

Dječjii odjeljak nas upoznaje sa psom koji se zove „Darwin“.

On „voli priče iz jako, jako davne prošlosti.“ Ali on „također zna da su to samo priče i da one nisu stvarne.“ Postoji i odjeljak za tinejđere, s video uratcima koji podučavaju mlade ljude kako postati ateisti i kako da svoju odluku kažu drugima. Odjeljak za roditelje nudi savjete koji „pomažu našoj djeci postati humanisti.“

Razmotrimo, za trenutak, logiku AHA inicijative.

Njihova stranica je oblikovana za one koji su „prigrlili znanost“ i „odbacili praznovjerje“ (religiju), kao da ovo prvo zahtjeva ovo drugo. To je logična zabluda poznata kao „potvrđivanje razdvojenog“, gdje nam je krivo rečeno da ako je A istinito, onda B mora biti lažno.

Neki od najvećih znanstvenika u povijesti bili su jako predani vjernici.

Sumnajm da bi se suglasili da su prihvatili „praznovjerje“.

Pas Darwin „vjeruje samo u stvari koje može vidjeti u stvarnom svijetu“ kao što su „prijateljstvo, ljubaznost i naobrazba.“ Kako to on može „vidjeti“ nedokazivo odnosno iskustvo kao što je prijateljstvo? To je tvrdnja mnogih ateista – oni tvrde da istina mora biti provjerljiva, ali oni sami ne mogu provjeriti ono što upravo tvrde. Mnogi od njih apsolutno su sigurni da apsolutna istina ne postoji.

Kako Kršćani mogu odgovoriti na ovu strategiju koja je ciljano upravljena prema djeci i mladin ljudima?

Tako da ponude ono što ne-kršćani nisu u stanju ponuditi: pravi susret s Bogom ljubavi.

Isus nam je obećao: „Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati.“ (Ivan 14, 15) Grčka sintaksa se prevodi, „Ako me ljubite, vi ćete, neizbježno u budućnosti, čuvati moje zapovijedi.“

Što mi više volimo Isusa to će više ovaj naš svijet vidjeti njegovu ljubav očitovanu u našim životima. Zato što postoji „praznina u Božjem obliku“ (Pascal) u svakom od nas, oni koji trebaju Boga biti će privučeni Bogu kojeg vide u nama.

Po mojem viđenju, uspon „agresivnog ateizma“ izravno je povezan s padom ljubavi prema Bogu u našim crkvama. Tako mnogo nas ide u crkvu zato što je Nedjelja. Čitamo Bibliju i molimo se kako bi nas Bog blagoslovio i vodio nas. Mi obavljamo svoj dio, a on će obaviti svoj dio. Ali ta transakcijska religija loš je nadomjestak za transformacijsku vezu, za odnos u kojem se mijenjamo.

Kada ste zadnji put rekli Isusu iz dubine svoga srca da ga volite?

Kada ste zadnji put proveli barem 15 minuta očitujući svoju vjeru u njega, u osobnoj molitvi?

Kada bi više nas volilo Isusa, manje bi njih, u svijetu, bilo odvedeno od njega.

Tko će danas znati da vi volite Isusa?

 

Jim Denison