REFERENDUM

Kad god dođu izbori, referendumi, inicijative, peticije i slične prigode za odgovorno ispunjenje građanske (kršćanske!) dužnosti, mi svećenici se nađemo u „neobranom grožđu“ usred vinograda Gospodnjega. I osjeti se nekakav kršćanski kiseliš u zraku. Vjernicima je, naime, dosta politike.

A to je tako krivo!

 

 

Sramotno je čuti da je jednom kršćaninu dosta brige oko općega dobra. To je jednako pogrešno kao kad bi, onaj kome je posao uređivati vinograd, rekao: „ne ću u vinograd jer nije okopan, orezan, čist, ograđen, obran!“

Pa, čiji je onda to posao?

Evo nas ovih dana pred još jednom inicijativom za referendum. Mi svećenici svakako nismo tu da kažemo kakav referendum bi trebalo pokrenuti ili za koju stranku glasovati. Ali, ovo moramo pitati:

Tko će, kršćanine, promijeniti stanje u Tvojoj domovini? Kome Si brigu o njoj prepustio?

Ne može se prihvatiti vjerničko čistunstvo u kojem se zazire od politike. Takvi viču „evo me“, ali ne odlaze u svoj vinograd. Ništa od takvih, i ništa od njihove vjere! Ne može se opravdati kršćane koji su politički pasivni. Ne vrijedi im stalno govoriti „Evo me Gospodaru“ – a „vinograd“ im obrastao kupinom i dračom.

Ponekad, kao da nije dovoljno reći pa bi možda trebali i nacrtati?

Dakle, posve jasno: ako kršćanin misli da je, primjerice, ova inicijativa oko referenduma dobra – onda čak nije dovoljno samo potpisati je, ako netko može i više od toga. Nego, ako je to njegov stav, kršćanin se mora potruditi da nađe i neki štand na kojem će se izložiti za stvar u koju vjeruje. U tom slučaju tamo je; na tom štandu, i Tvoj vinograd, i Tvoja kapela, i tvoje radno mjesto ovih dana! Ili, ako misliš da ovo nije dobra ideja, Tvoje je boriti se protiv nje.

O da si vruć ili hladan! O da si gorljivo „za“, ili da si gorljivo „protiv!“ O kad bi prestao samo moliti i pjevati – kad bi napravio korak više!

Ali ako si mlak – i dalje će tvoj kršćanski kiseliš biti kriv za domovinski kiseliš.

Kako god bilo, pred nama je zauvijek Božji poziv na angažman u svijetu u koji smo poslani. Ne možemo pobjeći od poziva na brigu za opće dobro; na politiku.

„Sinko, hajde danas na posao u vinograd!“ – bijaše čitanje Evanđelja prošle nedjelje. Zar može biti jasnije? Nema ništa hitnije od toga: Počupati kupine i drače, orezati i okopati!

I nema drugih koje će to napraviti umjesto mene i Tebe.

U Ime Božje! 

 

pater Ike/narod.hr