Moliti za…

 

Putnički brod doživi brodolom u oluji i samo dvojica muškaraca bijahu u stanju doplivati do malenog i pustog otoka. Dvojica preživjelih, ne znajući što činiti, usuglasiše se da nemaju drugog izlaza nego moliti se Bogu.

Međutim, kako bi otkrili čija je molitva moćnija, dogovoriše se da će podijeliti teritorij između sebe i da će obitavati na suprotnim stanama otoka.

Prva stvar za koju su molili bila je hrana. Slijedećeg jutra, prvi čovjek ugleda voćku prepunu plodova na svojoj stani otoka. Zemlja onog drugog ostala je besplodna.

Nakon tjedan dana, prvi muškarac bijaše osamljen i odluči pomoliti se za ženu. Narednog dana, neki brod doživi brodolom i jedina osoba koja ga je preživjela bila je žena koja dopliva do njegove strane otoka. Na drugu stranu otoka nitko nije doplivao.

Ubrzo onaj prvi muškarac stade moliti za kuću, odjeću, za više hrane. Sutradan, poput neke čarolije, sve mu to bi ostvareno. Međutim onaj drugi muškarac i dalje ne posjedovaše ništa.

Konačno onaj se prvi pomoli za brod kako bi on i njegova žena mogli napustiti otok. Ujutro on pronađe brod privezan na njegovoj strani otoka. Ukrca se on u brod sa svojom ženom i odluči ostaviti onog drugog muškarca na otoku. Držao ga je nevrijednim Božjih blagoslova, jer ni jedna od njegovih molitava nije bila uslišana.  

I kad je brod trebao napustiti otok onaj prvi muškarac začuje gromoglasan glas s neba: „Zašto ostavljaš svog sudruga na otoku?“

„Moji blagoslovi su samo moji, jer ja sam bio onaj koji te je molio za njih.“ odgovori prvi muškarac, te nastavi: „Njegove molitve nisu dobile odgovora, pa on onda ništa ni ne zaslužuje.“

„U krivu si.“ prekori ga glas s neba. „On je molio samo jednu molitvu, koju sam ja uslišao. Da nije bilo te molitve ti ne bio dobio ni jedan od mojih blagoslova.“

„Reci mi,“ znatiželjno će čovjek, „što je to on molio da bi mu ja za bilo što bio zahvalan?“

„Molio je da sve tvoje molitve budu uslišane.“

___________________________________________________________________

Naši blagoslovi nisu plod samo naših molitava, nego i molitava drugih ljudi koji mole za nas.

I ja se danas molim za sve vas na ovom zidu i na mojim stranicama da vam Bog usliša vaše molitve.

I da vas blagoslovi.

Neizmjerno.