Marulićevi dani 2.

 

Poštovani prijatelji sa Facebooka! Šaljem vam preslik moje prijave upućene Policiji a glede kazališne predstave „Naše nasilje i vaše nasilje“. O tome sam se već nekoliko puta javljao na ovim stranicama, ali se bojim da od moje prijave neće biti ništa ako se ne javi i svojim autoritetom ne založi splitski nadbiskup mons. Marin Barišić. To bi trebala učiniti i povjerenica za Split (vrijeme je splitskog bezvlađa!) gđa Brankica Ramljak. Pričekajmo i vidimo što će se dogoditi u ponedjeljak, 24. travnja 2017. Pozdrav!

Fra Nikola Mate ROŠČIĆ
21000 SPLIT, Trg Franje Tuđmana 1
Mobitel: 098/319541; a
E-mail: fra n.m.roscic@gmail.com Split, 10. travnja 2017.

P.n.
Policijska uprava Splitsko- dalmatinska
Trg Hrvatske bratske zajednice 9 
21000 SPLIT

Niže potpisani i gore naznačeni Fra Nikola Mate Roščić, rođen 8. siječnja 1940. u selu Grabovac, sin pok. Nikole i pok. Vice, rođ. Čikeš, po zanimanju svećenik-redovnik, sada stalno nastanjen u Splitu na gore naznačenoj adresi, ovim putem uglednom Naslovu podnosi privatnu prijavu protiv prikazivanja kazališnog djela „Naše nasilje i vaše nasilje“ u režiji redatelja Olivera Frljića iz Rijeke, a koje stoji na programu HNK Split za dan 24. travnja t.g. a u sklopu manifestacije Festival hrvatske drame „Marulićevi dani“ koja se održava od 20. do 28. travnja t.g. 
U tom kazališnom uratku „u jednom trenutku predstave, gola „muslimanka“ s hidžabom, iz svojeg spolnog organa vadi hrvatsku zastavu, zatim izvodi erotizirani ples na melodiju poznate božićne pjesme Tiha noć, a onda se pojavljuje Isus Krist okrunjen trnovom krunom, razapet na križu sastavljenom od kanti za benzin, da bi potom glumac koji glumi Isusa Krista sišao s križa i silovao muslimanku. 
Za mene kao svećenika ovo može biti samo djelo jednog sotoniste i antihrvatski raspoložene osobe, ovo je strašna blasfemija, užasno svetogrđe, nečuveno skvrnavljenje, neljudsko obeščaćenje najveće kršćanske svetinje, strašna uvreda svim kršćanima, ali i muslimanima, a ne na posljednjem mjestu ovo je i javno oskvrnjene hrvatske nacionalne svetinje koju predstavlja hrvatska nacionalna zastava, a u konačnici ovo je izravna uvreda liku i djelu velikom ocu hrvatske pismenosti i humaniteta Marku Maruliću prigodom godišnjice dovršetka pisanja njegova spjeva Judita na hrvatskom jeziku što se zbilo 22. travnja 1501. godine. 
Radi svega toga ja se obraćam Naslovu ovom prijavom ali i s molbom i zahtjevom da se uredbovno spriječi prikazivanje ovog dramskog uratka u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Neka ne bude na odmet ako Naslovu spomenem da bi kršćanski vjernici i građani Hrvati ovog grada, izazvani ovom sramotnom i stotonističkom priredbom, mogli na svoj način ometati i omesti uprizorenje ove veoma nastrane drame. 
U nadi da će hrvatske redarstvene službe pravično i pravodobno postupiti, izričem svoje poštovanje i vlastoručnim potpisom to potvrđujem.

Fra Nikola Mate Roščić