Marulićevi dani 1.

 

Fra Nikola Mate Roščić

JAVNI PROSVJED

Prema programu i rasporedu HNK u Splitu, od 20. do 28. travnja održava se „Festival hrvatske drame“ a kao prigodni prilog za „Marulićeve dane“.

O tome sam pisao u mom osvrtu na FB 27. ožujka t.g. Međutim, za ponedjeljak 24. travnja u 20 sati programom je predviđena predstava „Naše nasilje i vaše nasilje“ u režiji kontroverznog riječkog redatelja Olivera Frljića. Ova kulturna nepodopština našla se u programu zaslugom selektora nekog Igora Ružića, koji očito nije svjestan svoje selektorske odgovornosti. Zapravo on se idejno i ideološki poistovjećuje sa provokatorom Frljićem.

Od odgovornosti nije daleko ni intendant HNK Goran Golovko, koji je pritisnut besparicom potpisao pismo ponude kandidatima za splitskog gradonačelnika u kojem traži da se oni odreknu novca za svoju promidžbenu kampanju i doniraju novac za namiru troškova i honorara glumcima na ovom festivalu. O tome je izvijestila novinarka Jasmina Parić u Slobodnoj Dalmaciji 1. travnja, str. 32-33.

Gotovo svi kandidati su odbili poziv i ponudu, sa ovim ili onim obrazloženjem, dok će jedino Dragan Markovina iz Nove ljevice nastojati potpomoći predstave Olivera Frljića i Paola Magellija (sic!).

Vidjet ćemo što će biti.

Nije isključeno da kontroverzna gospođa ministarka Nina Obuljen Koržinek ne pokrije troškove kako je to inače navikla odobravati i činiti u HAVC-u za antihrvatske filmove i antihrvatske knjige.

Predstava s kojom Frljić dolazi u Split na „Martulićeve dane“ osim bezvrijedne kazališne potke i osnove, predstavlja izravnu blasfemiju i svetogrdnu, primitivnu i vulgarnu radnju koja duboko vrijeđa vjerske i ljudske osjećaje kršćana i muslimana, osobu Bogočovjeka Isusa Krista.

Potrebna je drskost i zlost jednog Frljića da se uopće usudi ponuditi takav kazališni komad bilo kojoj publici. A on je to učinio u Rijeci, Poljskoj, Beču i Berlinu te pobrao porazne kritike. Htio je i u Sarajevu, ali se morao suočiti sa oštrom reakcijom sarajevskog nadbiskupa i kardinala Vinka Puljića koji je uputio kaznenu prijavu Tužiteljstvu BiH radi blasfemije i vrijeđanja vjerskih osjećaja kršćana i muslimana. Slijedom toga predstava je bila održana ali bez prisustva publike.

Ostaje pitanje što će se dogoditi u Splitu?!

Bit će i to pokazatelj duha i duše grada Splita, njegova katolištva i njegova hrvatstva, odnosno njegova crvenila, Orjunaštva i Ujdijevštva (UJDI= udruženje za jugoslavensku demokratsku inicijativu).

U svakom slučaju ovo je moj osobni javni provjed!