Kruh naš svagdašnji…

 

Ne boj se, jer ja sam s tobom;
ne obaziri se plaho, jer ja sam Bog tvoj.
Ja te krijepim i pomažem ti,
podupirem te pobjedničkom desnicom. (Izaija 41, 10)

 

Nitko nije mogao zamijeniti drevne babilonske ratnike za gospodu. Bili su nemilosrdni, puni snage i opaki, i napadali su druge narode na način kako orao hvata svoj plijen. Ne samo što su bili snažni, nego su također bili i ponosni. Praktički su se klanjali svojim osobnim borbenim sposobnostima. U biti, govori nam Biblija, da je njihova „snaga bio njihov bog.“ (Habakuk 1, 11)

Bog nije želio da ovakva vrsta samopouzdanja zarazi Izraelsku vojsku dok se je pripremala za boj s Midjancima. Zato On reče Gideonu, Izraelskom vojnom zapovjedniku, »Previše je naroda s tobom a da bih predao Midjance u njegove ruke. Izrael bi se mogao pohvaliti i reći: ‘Vlastita me ruka izbavila.’ (Suci 7, 2)

Na te riječi Gideon otpusti sve koji su se pobojali. 22.000 ljudi otišlo je svojim kućama, dok je 10.000 boraca ostalo. Bog je nastavio smanjivati vojsku sve dok nije ostalo samo 300 muškaraca (3-7).

Imati manje vojnika značilo je da je Izrael dramatično brojčano nadjačan – njihovi neprijatelji, koju su zauzeli obližnju dolinu, ili su „brojni kao skakavci“ (12). usprkos tomu Bog podari Gideonovim snagama pobjedu.

U neka vremena, Bog može dopustiti našim resursima da se smanje kako bismo se mi oslonili na Njegovu snagu za ići naprijed. Tada naše potrebe otkrivaju Njegovu snagu, ali On je onaj koji kaže: „Ne boj se, jer ja sam s tobom; ne   obaziri se plaho, jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.“ (Izaija 41, 10) – Jennifer Benson Schuldt

Dragi Bože, zahvalan sam za Tvoju snagu. Nosi me kada sam slab. Pomozi mi da tebi pripisujem svu zahvalu za svaku moju pobjedu u životu.

Bog želi da mi ovisimo o Njegovoj snazi, a ne o svojoj osobnoj.