Kruh naš svagdašnji 29 01 2017

 

»Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!«(Ivan 8,58)

Jeralean Talley je umro u lipnju 2015 kao najstarija osoba na svijetu – 116 godina star. 1995. godine Jeruzalem je proslavio 3,000-ti rođendan.

116 je starost za osobu, a 3,000 je starost za grad ali postoje stabla koja su još starija. Čekinjasti bor u White Mountains, u Kaliforniji, stariji je od 4,800 godina. To znači da je ispred patrijarha Abrahama za 800 godina!

Isus, izazvan od židovskih vjerskih vođa po pitanju svojega identiteta, također je tvrdio da prethodi Abrahamu. »Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!« (Ivan 8,58)

Njegova hrabra tvrdnja šokirala je one koji su mu se suprotstavili i koji su ga odlučili kamenovati. Oni su znali da se Isus ne poziva na kronološku dob nego da u biti tvrdi da je vječan, uzevši staro ime za Boga, “Ja jesam koji jesam” (Izlazak 3, 14).

On kao član Trojstva ima puni legitimitet za takvu tvrdnju.

Isus moli: “A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao – Isusa Krista.” (Ivan 17,3).

Vječni Bog je ušao u vrijeme kako bismo mi mogli živjeti vječno. On je ostvario tu misiju umrijevši umjesto nas i uskrsnuvši iz mrtvih. Zbog Njegove žrtve mi iščekujemo budućnost nesputani vremenom, gdje ćemo provesti vječnost s Njim.

On je vječni Bog.

“Zemlja će se uskoro otopiti poput snijega, sunce će prestati sjajiti; ali Bog, koji me je pozvao ovamo dolje, zauvijek će biti moj.” (John Newton)

“On je prije svega i sve stoji u njemu.” (Kološanima 1,17)