Kruh naš svagdašnji 27 04

 

„Uistinu, što je nekoć napisano, nama je za pouku napisano…“ (Rimljanima 15,4)

Uživam posjećivati muzeje kao što su National Gallery u Londonu i State Tretyakov Gallery u Moskvi. I dok mi većina umjetničkih djela oduzima dah, neka od njih me zbunjuju. Gledam naizgled slučajne nanose boje na platnu i shvaćam da pojma nemam što ja to vidim – čak i ako je umjetnik majstor svoga zanata.

Ponekad osjetimo isto kada je riječ o Svetom Pismu. Čudimo se: „Je li uopće moguće to razumjeti? Gdje mi je započeti?“ Možda nam Pavlove riječi pruže neku pomoć: „Uistinu, što je nekoć napisano, nama je za pouku napisano da po postojanosti i utjesi Pisama imamo nadu.“ (Rimljanima 15,4).

Bog nam je dao Sveto Pismo za našu pouku i ohrabrenje. Također nam je dao svojega Duha da nam pomogne upoznati Njegov um. Isus je rekao da šalje Duha da nas „upućuje u svu istinu“ (Ivan 16,13). Pavao to potvrđuje u prvoj poslanici Korinćanima govoreći: „A mi, mi ne primismo duha svijeta, nego Duha koji je od Boga da znamo čime nas je obdario Bog.“ (2,12).

Uz pomoć Duha Svetoga mi smo u stanju prići Bibliji s povjerenjem, znajući da kroz njezine stranice Bog želi da mi upoznamo Njega i Njegove putove.

Oče, hvala Ti što si nam dao svoga Sina koji će nas dovesti u vezu s Tobom. Hvala Ti što si nam dao Sveto Pismo kako bi te bolje upoznali. I hvala Ti što si nam dao Duha Svetoga da nas vodi u istinu onoga što trebamo znati o Tebi i Tvojoj velikoj ljubavi.

Čitaj Bibliju da bi upoznao njezinog Autora.