Kruh naš svagdašnji 26 09

 

“Jer koje predvidje, te i predodredi da budu suobličeni slici Sina njegova.”

(Rimljanima 8, 29)

Moja supruga Carolyn i ja upoznali smo Phipps Festus Bourne-a 1995. godine u njegovoj radionici u Mabry Hill, Virginia. Bourne, koji je umro 2002. godine, bio je majstor drvorezbar čiji su radovi skoro identične replike stvarnih objekata. “Izrezbariti patku je lako”, govorio bi. “Samo gledaš u komad drveta, prisjetiš se kako patka izgleda i onda dlijetom otkloniš sve ono što na patku ne sliči.”

Isto je s Bogom. On gleda na tebe i mene – na blokove grubog, neobrađenog drveta – i zamišlja nas kao žene i muškarce, Kristu nalik, koji su skriveni ispod kore, čvorova, grančica i onda počinje rezbariti i odstranjivati sve ono što se ne uklapa u tu Njegovu sliku. Bili bismo zadivljeni kada bismo mogli vidjeti koliko smo u biti lijepi kao dovršene “patke”.

Ali mi najprije moramo prihvatiti da smo komadi drva i moramo dopustiti Umjetniku da nas rezbari, da nas reže, da nas oblikuje i da nas zatim šalje tamo gdje On to želi. To znači promatrati svoje životne okolnosti – ugodne ili neugodne – kao Božje alatke koje nas oblikuju.

On nas oblikuje, dio po dio, u prelijepa stvorenja koja je predvidio u nama dok smo još bili neobrađeni komad drva.

Ponekad je proces predivan; ponekad je bolan. Ali na kraju sve Božje alatke prilagođavaju nas “slici Sina njegova”.

Čeznete li za tom sličnošću? Ako jeste prepustite se rukama Majstora Rezbara.

Oče, Ti si majstor koji me oblikuje. Ti si onaj koji zna koji oblik moj život treba imati. Hvala Ti što me rezbariš u sliku koju si planirao. Pomozi mi vjerovati da su komadi i dijelovi, koje od mene otkidaš, oni pravi dijelovi za odbacivanje.

Rast u Kristu nastaje kada produbljujemo svoj odnos s Kristom.