Kruh naš svagdašnji 26 07

 

Željezo se željezom oštri i čovjek oštri jedan drugoga. 

(Mudre izreke 27,17)

 

Riječi moje prijateljice bile su grube. Pokušavajući zaspati, borila sam se želeći prestati razbijati glavu o njezinim komentarima o mojim tvrdim stajalištima. Ležeći, molila sam Boga za mudrost i mir.

Nekoliko tjedana kasnije, još uvijek zabrinuta u svezi te iste stvari, molila sam: “Boli me, Gospodine, ali pokaži mi u čemu se to moram promijeniti. Pokaži mi u čemu je to ona u pravu.”

Moja je prijateljica djelovala u mojem životu kao Božji brus-papir. Moji osjećaji su bili izloženi brušenju i to na živo.

Ali osjetila sam da onako kako budem reagirala da će to dovesti do jačanja mojeg karaktera. Ili ne će.

Izabrala sam podvrgnuti se procesu izravnavanja, priznavajući svoju oholost i tvrdoglavost. Osjetila sam da moje izbočine i nesavršenosti ne slave Gospodina.

Kralj Solomon je znao da život u zajednici zna biti težak. I o toj je temi govorio u Knjizi Mudrih izreka. U 27. poglavlju vidimo njegovu mudrost primjenjenu na ljudske odnose. On uspoređuje oštre riječi među prijateljima sa željezom koje oštri željezo.

“Željezo se željezom oštri i čovjek oštri jedan drugoga.”

Oštri rubovi se omekšavaju u međsobnim odnosima. Proces može nanijeti rane, baš kao što je bilo kod mene kada sam osjetila bol od riječi koje je izgovorila moja prijateljica.

“Čestiti su udarci prijateljevi, a lažni poljupci neprijateljevi.” 
(Mudre izreke 27,6)

Ali u konačnici Gospodin može iskoristiti te riječi kako bi nam pomogao i kako bi nas ohrabrio da napravimo potrebne promjene u našim stavovima i u našem ponašanju.

Kako samo Bog zna omekšati naše grubosti na svoju slavu.

Gospodine, ovaj proces boli, ali ja mu se želim podvrgnuti. 
Oblikuj me i izbrusi me.

Gospodin dopušta da naše neravnine izravna Njegov brus -papir u rukama naših prijatelja.