Kruh naš svagdašnji 16 01 2017

 

“Kad navali na nas kakvo zlo … (mi) zavapimo k tebi iz svoje nevolje, usliši nas i spasi.” (2. Ljetopisi 20, 9)

Francuski umjetnik Henri Matisse bio je uvjerenja da ga njegov rad tijekom posljednjih godina života najbolje predstavlja. Tada je eksperimentirao s novim stilom, stvarajući raznobojne velike slike od papira umjesto s bojom. To mu je bilo jako bitno, jer mu je dijagnosticiran tumor i često je bio vezan uz postelju.

Teška bolest, gubitak posla ili slomljeno srce primjeri su onoga što neki nazivaju “biti u dolini”, tamo gdje strah zasjenjuje sve ostalo.

Narod plemena Juda iskusio je ovo stanje kada je čuo da se neprijateljska vojska približava (2. Ljetopisa 20, 2-3). Njihov se je kralj molio: “Kad navali na nas kakvo zlo … (mi) zavapimo k tebi iz svoje nevolje, usliši nas i spasi.” (9). Bog je odgovorio: “Sutra iziđite pred njih, i Jahve će biti s vama!« (17).

Kad je vojska plemena Juda stigla na bojno polje njihov se je neprijatelj već među sobom uništio. Božji je narod tri dana skupljao odbačenu opremu, odjeću i druge vrijedne stvari.

Prije nego su napustili bojište, okupiše se slaveći Boga i nazvaše to mjesto “”Dolina Berakah”, što znači “Dolina blagoslova”.

Bog hoda s nama kroz najniže točke našeg života. 
On je u stanju učiniti mogućim da otkrijemo blagoslove u dolinama.

Dragi Bože, pomozi mi da se ne bojim kad se sretnem s teškoćama. 
Pomozi mi vjerovati da će me Tvoja dobrota i Tvoja ljubav slijediti.

Bog je gospodar pretvaranja teškoća u blagoslove.