Kruh naš svagdašnji 12 05

 

Dobrota Jahvina nije nestala, milosrđe njegovo nije presušilo.
Oni se obnavljaju svako jutro: tvoja je vjernost velika! 

(Tužaljke 3,22-23)

 

Kada sam odrastao jedna od mojih omiljenih knjiga bila je “Anne od zelenih zabata”, autorice Lucy Maud Montgomery. U jednom zabavnom odlomku, mlada Anne, griješkom, dodaje lijek za kožu u vanilijin kolač, kojeg priprema. 

Kasnije, usklikne puna nade svojoj strogoj odgajateljici Marilli: “Pa zar nije divno pomisliti kako je sutra novi dan u kojem još uvijek nema niti jedne pogreške?”

Draga mi je ta misao: sutra je novi dan – novi dan kada možemo početi iznova.

Svi mi griješimo. Ali kada je riječ o grijehu, Božji oprost je ono što nam omogućuje započeti svako jutro sa čistom pločom. Kada se pokajemo, On odabire više se ne sjećati grijeha naših.

»… jer ću oprostiti bezakonje njihovo i grijeha se njihovih neću više spominjati.« (Jeremija 31,34; Hebrejima 8,12)

Neki od nas u životu su krivo birali, ali naše prošle riječi i djela ne bi trebali određivati našu budućnost u Božjim očima. Uvijek postoji novi početak. Kada mi tražimo Njegov oprost, mi činimo prvi korak prema obnovi naše veze s Bogom i s ljudima.

“Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde.” (1 Ivan 1,9).

Božje suosjećanje i Njegova vjernost novi su svakog jutra (Tužaljke 3,23) pa mi možemo započeti iznova svakog dana.

Hvala Ti za ovaj novi dan, Gospodine. Oprosti mi što sam činio one stvari u prošlosti koje nisam smio činiti, i što nisam činio one stvari koje sam trebao činiti. Upravi danas noge moje na pravi put Tvoj.

Svaki novi dan daje nam nove razloge za slaviti Gospodina.