Kruh naš svagdašnji 06 11

 

“Radi ljubavi više molim.” (Filemonu 9)

U svojoj knjizi “Duhovno vodstvo” J. Oswald Sanders istražuje kvalitete i važnost taktičnosti i diplomacije. “Kombinacijom ove dvije riječi,” kaže Sanders, “izranja ideja umijeća pomirbe suprotstavljenih stajališta bez vrijeđanja i bez da se kompromitira princip.”

Tijekom Pavlovog utamničenja u Rimu, on je postao duhovni mentor i bliski prijatelj odbjeglog roba po imenu Onezima, čiji je vlasnik bio Filemon. Kada je Pavao pisao Filemonu, poglavaru crkve u Kolosama, pitajući ga neka primi Onezima kao brata u Kristu, on je to učinio s taktom i diplomatski.

Stoga, premda imam punu slobodu u Kristu da ti zapovjedim što ti je činiti, poradi ljubavi radije molim, kakav već jesam, Pavao, starac, a sada i sužanj Krista Isusa… (da primiš Onezima) ne kao roba, nego više od roba, kao brata ljubljenoga, osobito meni, a koliko više tebi, i po tijelu i po Gospodinu. (Filemonu 8-9, 16)

Pavao, poštovani vođa rane Crkve, često je davao jasne zapovijedi Isusovim sljedbenicima. U ovom slučaju, on je molio Filemona temeljem jednakosti, prijateljstva i ljubavi.

“Ali ne htjedoh preko tvoje volje da ne bi tvoja dobrota bila od nevolje, nego od dobre volje.” (14)

U svim našim odnosima tražimo očuvati sklad i princip u duhu ljubavi.

Oče nebeski, u svim našim odnosima, podari nam milost i mudrost kako bismo bili mudre vođe, roditelji i prijatelji.

Vođe koje služe, služiti će kao dobre vođe.