Kruh naš svagdašnji 06 06

 

Rodoslovlje Isusa Krista, sina Davidova, sina Abrahamova.Abrahamu se rodi Izak. Izaku se rodi Jakov. Jakovu se rodi Juda i njegova braća. Judi Tamara rodi Peresa i Zeraha. Peresu se rodi Hesron. Hesronu se rodi Ram. Ramu se rodi Aminadab. Aminadabu se rodi Nahšon. Nahšonu se rodi Salma. Salmi Rahaba rodi Boaza. Boazu Ruta rodi Obeda. Obedu se rodi Jišaj. Jišaju se rodi David kralj. (Matej 1,1-6)

Mnogi koji po prvi put čitaju Bibliju iznenade se kada vide da Novi Zavjet počinje genealogijom (Matej 1,1-16), Isusovim obiteljskim stablom. Isti ti još se više iznenade kada se na tom popisu pojavi Rahab. Većina nas je upoznata tko je ona. Skoro se uvijek spominje u Bibliji kao “Rahab bludnica”. Ali to nije sve. Rahab je također bila Kanaanka, a Kanaanci su bili omraženi neprijatelji Izraela. Njezina snažna karakteristika bila je – govorenje laži. Laganje. Promislite malo o tome. Bludnica, Kanaanka i lažljivica. Pomislili biste da nema šanse doći na ovaj popis, ali evo nje na njemu.

O Rahab možete čitati u Jošua 2 i Jošua 6.

Velika je to priča, s mnogo lekcija u sebi, ali ne bismo smjeli propustiti činjenicu da je Rahab bila bludnica. To je bilo njezino “zanimanje”. Muškarci su je kriomice posjećivali. Mještani su svikli vidjeti strance kako od nje dolaze i odlaze u svaku noćnu uru. Također ne možemo poreći činjenicu da je Rahab bila drska lažljivica.

Ima li ičeg dobrog što bismo mogli o njoj reći?

Da! Bila je žena vjere.

Ne morate meni vjerovati. Poslanica Hebrejima kaže: “Vjerom Rahaba…” (11,31). Bila je vjernica!

Isus Krist straši mnoge ljude. Zato ga oni zaklanjaju brojnim religioznim objektima – velikim katedralama, sjajnim vitrajima, lijepim orguljama, skladnim zborovima, formalnim molitvama i sa još puno toga. Isus Krist bez svega toga, neposredan i blizak za njih je netko tko ih uznemiruje. Za mnoge danas u svijetu Isus Krist se čini predobar da bi bio istinit.

Ova genealogija je u Bibliji kako bismo mi bili svjesni da je Isus imao život i obiteljsku pozadinu jako sličnu onoj koju imamo i vi i ja. Sam je sebe nazivao “prijateljem grešnika” i rekao je da nije došao zvati pravednike, nego griješnike, na pokajanje. Rekao je: “Ta Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno.” (Luka 19,10)

Ista milost, koju je osjetila Rahab, sada je i vama na raspolaganju. Zato vas pozivam, u ime Isusovo, da dođete kako bi vam bilo oprošteno. Isus je već napravio prvi korak. Naredni korak je na vama.