Kruh naš svagdašnji 01 06 2017

“Bože, ti ne odbacuješ jedno slomljeno i skršeno srce.” 
(Psalam 51, 19)

Kintsugi je stoljećima stara Japanska umjetnost popravljanja polomljene keramike. Zlatna prašina pomiješana sa smolom koristi se za spajanje polomljenih komada ili za ispunjavanje pukotina, što rezultira izvanrednom čvrstoćom. Umjesto da pokuša sakriti popravak, umjetnik stvara nešto lijepo iz polomljenog.

Biblija nam govori da Bog također cijeni našu polomljenost kad smo doista žalosni zbog grijeha kojeg smo počinili.

Nakon što je David počinio preljub s Bat-Šebom i planirao smrt njezinog supruga, prorok Natan se suočio s njim i David se je pokajao. Davidova molitva nakon toga daje nam uvid u ono što Bog želi kada sagriješimo: “Ti ne bi volio da ja ponudim jednu žrtvu, ti ne bi prihvatio žrtvu paljenicu. Moja žrtva, Bože, je slomljeni duh. Bože, ti ne odbacuješ jedno slomljeno i skršeno srce.” (Ps 51, 18-19).

Kad je naše srce slomljeno zbog grijeha, Bog ga obnavlja neprocjenjivim oprostom kojeg nam je velikodušno ponudio po našem Spasitelju na križu. On nas prima s ljubavlju kad se ponizimo pred Njim i bliskost među nama biva ponovo uspostavljena.

Koliko je milosrdan naš Bog!

Po Njegovoj želji za poniznim srcem i po začuđujućoj ljepoti Njegove ljubavi, neka ova biblijska molitva bude danas i naša molitva: “Pronikni me svega, Bože, srce mi upoznaj, iskušaj me i upoznaj misli moje: pogledaj, ne idem li putem pogubnim i povedi me putem vječnim!” (Ps 139, 23-24).

Voljeni Oče, želim te učiniti radosnim tako što će moje srce danas se pokajati i ponizno biti.

Tuga zbog grijeha vodi nas prema radosti.