Kruh naš svagdašnji 01 02 2017

 

“De sada, bogataši, proplačite i zakukajte zbog nevolja koje će vas zadesiti! Bogatstvo vam istrunu, haljine vaše postadoše hrana moljcima, zlato vam i srebro zarđa i rđa će njihova biti svjedočanstvo protiv vas te će kao vatra izjesti tijela vaša! Zgrnuste blago u posljednje dane! Evo: plaća kosaca vaših njiva – koju im uskratiste – viče i vapaji žetelaca dopriješe do ušiju Gospoda nad Vojskama. Raskošno ste na zemlji i razvratno živjeli, utoviste srca svoja za dan klanja!” (Jakovljeva 5, 1-5)

Ponekad se čini bolje ostaviti svete tekstove na Latinskom i Grčkom, udaljen i lijepe, i potpuno odmaknute od naše današnje stvarnosti. Teško je slušati beskompromisne Jakovljeve riječi, danas u 21. stoljeću, jer većina nas ne može ne osjećati se osuđenima tim riječima.

Uostalom, svijet do danas nije vidio takva bogatstva kakva mnogi od nas uživaju. Ako imate tekuću vodu, struju, više od dvije preobuke odjeće i meso na jelovniku, vi živite doslovno, kao većina kraljeva, koje je ovaj svijet poznavao.

Zagonetka: ma koliko god da smo postali bogati naše bogatstvo nije iskorijenilo siromaštvo. Nejednakost u prihodima je veća nego što je bila u vrijeme kada su beskrupulozni bogataši pili šampanjac u svojim luksuznim apartmanima, dok su očajnici prekapali po smeću u uličnim kontejnerima za vrijeme velikog financijskog sloma Wall Streeta 1929. godine.

Tražim rupu, kako bismo mogli pronaći svoj put iz ove slijepe ulice: povedite računa da Jakov osuđuje “arogantne” bogataše. Znači li to da su bogataši koji su skrušeni, ponizni i oni s osjećajem krivnje, oslobođeni od kazne? Ili je svako bogatstvo nepošteno u očima Gospodnjim?

Možda Jakov samo koristi hiperbolu kako bi nas šokirao i razbudio nas. No, u skladu s konzistentnom porukom Biblije, kad je riječ o bogatsvu, čini se da bogatstvo ne da nije dobro za siromašne, nego nije dobro ni za bogate.

Tu postoji i ljudska i osobna duhovna cijena koju treba platiti kada si bogat, a oko tebe siromaštvo i dalje postoji.

Kako je James Forbes rekao: “Nitko ne dolazi u nebo bez pisma preporuke nekog siromaha.”

Bože, probuditi me, pod cijenu mojih udobnosti, i pokaži mi kako što mi je raditi da bi sva tvoja djeca sretna bila. Amen.