KOMENTAR DANA

Zoran Vukman

Uz sav respekt prema mnoštvu ljudi koji su na splitskoj rivi izrazili svoj stav protiv ratifikacije Istanbulske konvencije kao kukavičjeg jajeta rodne ideologije, i uz svo zadovoljstvo što se kulturni i civilizirani prosvjed dogodio i pokazao raspoloženje naroda, moram izreći svoje mišljenje zašto sam u konačnici rezerviran prema ovakvim prosvjedima bez neposrednog političkog učinka.

Naravno, za to nisu krivi prosvjednici, nego dvije instance, vladajuća HDZ-ova i crkveno-hijerarhijska.

Naime, slični prosvjedi u Hrvatskoj imali su samo moralni značaj ali politički konkretno ni na što nisu mogli utjecati. Elite su opet radile po svome, sjetimo se samo Haaga. Da bi prosvjed imao učinak, morao bi imati snagu i moć da pokrene sprječavanje ratifikacije IK i rušenje besramnog Plenkovića.

Zašto se to ne događa?

Jer se među samim zastupnicima HDZ-a nije stvorila kritična masa koja bi glasovala protiv ratifikacije IK. Da se to dogodilo, Plenković bi doživio teški poraz u stranci i morao bi dati ostavku. Koga onda zastupaju HDZ-ovi zastupnici?

Drugi dio priče su biskupi.

Oni su zadovoljili formu pred katoličkom javnošću službenom izjavom HBK protiv ratifikacije IK, ali ta izjava nije niti zasvrbjela Plenkovića.

Zašto?

Zato jer od nas prave budale. Biskupi su čudnim manevriranjima proteklih dana dali prešutno Plenkoviću dovoljno prostora da odradi svoje dok se oni formalno ograđuju, međutim, nijednom propovjedi ni u osobnim susretima nitko od njih nije premijeru dao do znanja da mu ta igra ne će tek tako proći. Stječe se dojam da je sve odrađeno u stilu, ne diramo te, ne diraj nas, a mi ćemo već ovčicama prodati priču, oprati ruke i gotovo.

Ne budimo naivni, da se crkvena hijerarhija aktivno uključila u sprječavanje Plenkovićeve staljinističke rabote, IK nikada ne bi prošla!

Da su biskupi stali iza naroda kao fratri i časne sestre, i otvoreno podržali vjernike, IK nikada ne bi prošla!

Što znači izjava nadbiskupa Barišica da mu je drago da je prosvjed držao podalje Crkvu, biskupe i politiku!?

Da je njegovom kukavičkom logikom tako postupala Crkva u Poljskoj i da nije stala iza sindikata Solidarnošć, komunizam nikada ne bi bio srušen!