http://misija.slobodnadalmacija.hr 13 12

 

Ovih dana nazvalo me više ljudi, a mnogi su poslali i e-mail poruke, i svima je sadržaj isti. Nigdje u gradu Splitu ove godine na javnim površinama i manifestacijama nećete vidjeti natpis: Sretan Božić. Doduše, nema ni čestitke za Novu godinu, i sve skupa što se događa “miriše” na podvalu u skladu s naslovom poznatog filma: Kako je Grinch ukrao Božić.

Tako se i u gradu pod Marjanom od ove godine blagdanski program odvija pod egidom Advent u Splitu. Sve izgleda krasno, divno, nakićeno, čak se i na mjestu nekadašnje fontane postavilo četiri svijeće, prvu je upalio gradonačelnik Baldasar, bila je tu i direktorica Turističke zajednice, a blagoslov je obavio generalni vikar. Međutim, bila je to samo finta, kao ono s nama je i Crkva koja nas podržava u ovom programu, koji se zapravo može svesti manje-više isključivo na potrošnju i ništa više. Jedan je splitski svećenik s oltara poručio kako je i to paljenje svijeća bila čista profanacija.

Nije samo grad Split taj koji zbog nekakve tolerantnosti zanemaruje išta što sliči na Božić. Taj nekakav neutralni naslov događanja koji u sebi uključuje latinsku riječ advent odavno je prisutan i u Zagrebu kao i u drugim svjetskim metropolama. No u našem glavnom gradu na Jelačić placu postoji i veliki prostor koji se odvija pod nazivom ‘zagrebačka božićna bajka’. Na trgu ispred zagrebačke katedrale u ovo božićno vrijeme već godinama se redovito odvijaju, u scenografiji koja sliči na Betlehem, žive jaslice. U Splitu nisam primijetio da se uopće više postavljaju jaslice u kapeli svetog Arnira, ispod Galerije umjetnina, barem ne dok sam pisao ovaj tekst.

U tek ponekom izlogu trgovina možete vidjeti natpise, ali na engleskom: happy holidays, merry christmas… Po svemu sudeći ne fali još puno da uskoro vidimo samo ono merry x-mass, ili xmas, što god to značilo. Tek se još u trgovačkom centru Joker ispod okićenog bora mogu vidjeti figure Isusa, Marije i Josipa s pastirima i ostalim protagonistima božićnog otajstva. I, da ne zaboravim, privatnici koji sami organiziraju program Advent na Pjaci, postavili su jedan poveći pano na kojem piše Čestit Božić i Sretna Nova godina, gdje možete čak fotografirati i svoje face, naravno, u odijelu djeda Mraza.

Na ovom mjestu prenosim i pismo koje je na više mail adresa odaslao Davor Ljubičić. On piše kako je u ovom krasnom periodu došašća – adventa grad Split lijepo uređen. “To došašće je period pripreme za proslavu rođendana našeg Boga Isusa Krista. Međutim kakva je to priprema ako nigdje nema katoličkih simbola. Nigdje nema jaslica, Svete obitelji, svetog Nikole. Nigdje se ne čuju prekrasne božićne pjesme. Ovo je očito ‘slučajno’ zaboravljeno. Ne vjerujem da nekom smetaju naše temeljne tradicijske vrijednosti. Ne želim prihvatiti činjenicu da je netko naredio: ne puštajte hrvatske božićne pjesme. Svugdje samo sviraju strane, uglavnom engleske pjesme, a i srpske su se cajke ovih dana mogle čuti i to baš nasred Rive, dok lijepih božićnih hrvatskih pjesama nigdje ni za lijeka.

Za mene je ova spoznaja zapravo pretužna. Molim vas ako ste svjesni ovih izopačenosti pišite odmah poglavarstvu grada i turističkoj zajednici. Apelirajmo na ugostitelje koje poznajemo da ovo mijenjaju i to odmah. Ako je već SDP na čelu grada, ne mora se odbaciti i sve vjersko. Nije samo zvijezda lijepi simbol. Budimo aktivni i ne dopuštajmo da nam netko krade naš predivni tradicionalni hrvatski Božić. Božić nije kuhano vino i kobasica. Božić je nježnost i toplina u srcu pa zašto ne bi to bilo i u gradu Splitu i diljem cijele nam Domovine”, zaključuje Ljubičić.

I još na kraju. Nazvao me jedan rođak i rekao kako je na ovu temu razgovarao s ljudima u splitskoj Turističkoj zajednici, koji su mu kratko i jasno odgovorili kako je zapravo gradonačelnik Baldasar taj koji je odredio ovakav scenarij za blagdane. Pa ga vi, dragi Splićani, opet birajte za poteštata.