FILM KOJI ĆEMO GLEDATI

Zašto u filmu „Sin Božji“ nema sotone?

 

autor Dr. Jim Denison

 (http://www.denisonforum.org)

 

Film „Sin Božji“ ostvario je brutto prihod od $26.5 milijuna u svojem premijernom vikendu prikazivanja, daleko nadmašivši predviđanja od $17.5 milijuna. Yahoo fanovi su mu dali 4.5 zvijezdice, a 4-og ožujka postaje prvi film po ocjenama fanova filmskog portala Fandango.

Film je adaptacija mega popularne mini serije „Biblija“. Uključuje Isusa, njegovu majku, njegove učenike i njegove neprijatelje.

Ali jedan lik je isključen.

Sotona. 

 

 

Iako je đavao napastovao Isusa na početku njegove službe (Matej 4,1-11), pa opet u Cezareji Filipovoj (Matej 16,23), iako je pokušao uništiti Petra i druge učenike (Luka 22,31) i na koncu naveo Judu da izda našeg Gospodina (Luka 22,3-6), on se nigdje ne pojavljuje u filmu, koji govori o Isusu i njegovom životu.

Zašto?

Roma Downey je producirala film „Sin Božji“ zajedno sa svojim suprugom, Mark Brunett-om, i igra ulogu Marije u filmu. Ona objašnjava njihovu odluku: „Kada se je đavao pojavio u mini seriji, neki su pomislili da glumac koji igra njegovu ulogu sliči na predsjednika Obamu. Reakcija medija bila je globalna. Kaže ona, nakon što je ta epizoda emitirana, „Ja sam bila sigurna da će svi govoriti samo o Isusu, umjesto toga oni su govorili o sotoni.“

Znala je ona što se stvarno događa: „Bilo je to kao da narcisoidna sotona sve podređuje sebi i da stvara podjelu. Ja sam sigurna da je đavao želio biti u središtu pozornosti, pa makar i jedan dan.“ I zato je ona isključila te scene iz filma. „Veliko mi je zadovoljstvo reći vam da je đavao izrezan na montažnom stolu i izbačen iz filma. Sada je to film o Isusu, Sinu Božjem, i đavla više nema u filmu, nema više ometanja.“

 

 

C. S. Lewis je upozoravao na dvije pogreške, koje mi činimo, u odnosu prema đavlu. Jedna je da mu dajemo više autoriteta nego što ga zaslužuje – da može činiti što god želi. Druga je da poričemo njegovo postojanje – da može činiti što god želi. Ljudi danas tipično misle o sotoni kao o simbolu zla, koji nosi crvene tajice i ima rep, baš kao u novinskim karikaturama. I on je jednako sretan, ignorirali mi njega ili ga se bojali.

Ali nemoguće je ignorirati njegovo djelovanje – slomljena srca i razrušeni domovi, zlostavljanje, boleštine i nemoral. Čak i oni koji ne priznaju stvarnost sotone moraju priznati realnost sotonizma. U nekim mjestima u Americi, štovanje sotone raste deset puta brže od rasta bilo koje kršćanske crkve. Posljednjih godina, „sotonska biblija“ je po prodaji, u mnogim sveučilišnim knjižarama, premašila prodaju Svetog Pisma.

Zato ostavimo izrezanog đavla na montažnim stolovima naših života.

Kako?

Onog trenutka kada dođete u napast „bježi od mladenačkih strasti, idi za pravdom, vjerom, ljubavlju, mirom s onima koji zazivaju Gospodina iz čista srca!“ (2 Timoteju 2,22).

Ne možeš poraziti neprijatelja svojom snagom, ali Isus može: „Zato se pojavi Sin Božji da razori đavolska djela.“ (1 Ivan 3,8).

Zato „Pokorite se Bogu, a oduprite se đavlu, i pobjeći će od vas!“ (Jakovljeva 4,7).

Sotona će vas danas  napastovati kako biste vi učinili baš suprotno, da se podčinite njemu i da se suprostavite svome Bogu.

Izbor je na vama.

Izvršni producent filma „Sin Božji“ kaže da je odlazio na Sv. Pričest svaki dan posljednjih 12 godina.

Zašto?

„Ja odlazim na Sv. Misu svakog dana, ne zato što sam dobra osoba, nego zato što sam slab i zato što trebam Isusa u svom srcu.“

Trebam ga i ja.

Trebaš li ga i ti?