BRZI NA SLUŠANJU – SPORI U GOVORU

„Znajte, braćo moja ljubljena! Svatko neka bude brz da sluša, spor da govori, spor na srdžbu.“

(Jakov 1, 19)

U Jakovljevoj poslanici, jezik se uspoređuje s kormilom broda. Kormilo je jedan od najmanjih dijelova na brodu, ali je nevjerojatno važno jer upravlja pravcem kojim se kreće plovilo. Isto tako, naš je jezik jedan od najmanjih dijelova našeg tijela, ali ima nevjerojatnu kontrolu nad pravcem kojim se kreće naš život. Iz tog razloga, Biblija ima mnogo toga za reći o tome kako bismo trebali koristiti naše riječi.

Naše riječi bi trebale podići, ohrabriti i izgrađivati. (Efežanima 4, 29)

Trebamo koristiti meke, a ne grube riječi. (Izreke 15, 1)

Trebali bismo biti spori u govoru. (Jakov 1, 19)

Zašto toliko uputa kako koristiti riječi koje izlaze iz naših usta?

Zato što su naše riječi moćnije nego što smo mi ponekad možemo njima vladati. Kao što moć može dovesti do života, ona također može dovesti i do smrti.

Napravite brzu inventuru, napravite popis, riječi koje ste govorili u posljednje vrijeme. Jeste li krivi za prigovaranje, sarkastične štetne primjedbe, ogovaranje, prigovaranje, prepiranje ili negativne riječi koje ruše, a ne grade?

Pozivam vas da danas učinite više svjesnog napora kako biste bili sigurni da koristite svoje riječi onako kako je to Bog namjeravao.

MOLITVA

Dragi Nebeski Oče, hvala Ti za moć koju si mi dao u riječima koje koristim. Molim Te za mudrost i snagu da upotrijebim svoje riječi na način koji se slaže s Tvojom voljom, da one grade a ne ruše. U ime Isusa Krista, to Te molim. Amen.

Kako danas možete upotrijebiti svoje riječi kako biste proslavili Boga?