BRANITELJI OPET IDU PRVI

Prenosimo iznesene zahtjeve i objašnjenja branitelja.

 Tražimo smjene i ustavni zakon o

Domovinskom ratu!

 

 

Hrvatski branitelji koji već šesti dan prosvjeduju pred zgradom ministrstva, iznjeli su danas svoje zahtjeve i objasnili ih. Poručili su kako će od sada svakodnevno iznositi primjere nesposobnog i neodgovornog pristupa braniteljima, od strane ministra i njegovih pomoćnika. Na taj način žele i javnost upoznati s načinom rada ministarstva koje oni financiraju.

Branitelji kažu da su svjesni kako se i u ostalim ministarstvima zbivaju svakojaki problemi i stoga mole učitelje, liječnike, gospodarstvenike i sve ostale da javno prozovu odgovorne jer je to jedini način da našoj Domovini i našem narodu bude bolje.

“Ministri i političari trebaju biti u službi naroda, a ne sami sebi svrha.”, poruka je branitelja.

Prvi zahtjev

Smjena ministra Predraga Matića, zamjenice ministra branitelja Vesne Nađ i pomoćnika ministra branitelja za stambeno zbrinjavanje Bojana Glavaševića.

Zašto?

Zbog nesposobnosti i neodgovornosti u vođenju ministarstva te ponajviše zbog omalovažavajućeg i degradirajućeg odnosa prema hrvatskim braniteljima.

Objašnjenja:

Fred Matić laže i vara hrvatske branitelje; prije godinu dana kada su rađene izmjene i dopune zakona o hrvatskim braniteljima u udruzi Specijalne policije ispred 50-ak predstavnika udruga Matić je obećao da se nikakva prava branitelja neće smanjivati te da se zakon mijenja samo radi udovica Domovinskog rata kako bi im se osigurala mogućnost ponovne udaje bez gubljenja prava. Također je obećao da će u izradu zakona uključiti predstavnike udruga.

Sve obećano bila je čista LAŽ. Predstavnici udruga NISU bili uključeni u izradu zakona već su izmjene i dopune zakona predložene bez njihova sudjelovanja u tome. Do smanjivanja prava je došlo što je svima poznato. No smanjivanje materijalnih prava nije najgore što se dogodilo. Hrvatski branitelji suosjećaju s hrvatskim narodom i uvijek su spremni zajedno s narodom podnijeti žrtvu.

Pod krinkom davanja prava na ponovnu udaju udovicama Domovinskog rata iz Zakona je izbačena rečenica koja priječila da oni koju su napadali Hrvatsku ostvaruju materijalna i bilo kakav druga prava. Izbacivanjem te rečenice otvara se mogućnost da vojnici koji su vršili agresiju na RH počnu ostvarivati prva preko našega ministarstva.

Sve ovo odvija se pod potiho i pokušava se provući pod davanja prava civilnim žrtvama.

Tako ministar daje slijedeću usporedbu: „Kad je ludi Martić granatirao HNK, dvije kolegice su išle na kavu: Ivanka i Jovanka. Ivanka je ostvarila prava koja joj pripadaju kao civilnoj žrtva, a Jovanka nije. Nakon 25 godina od rata, civilne žrtve rata imaju jednako pravo, to je civilizacijski doseg. To su ljudi koji plaćaju porez ovoj državi.”

Ministre, nitko ovdje ne govori o Jovaki i Ivanki, ovdje je riječ o tome da Vi ludog Martića želite staviti pod okrilje zakona o hrvatskim braniteljima. Poručujemo još jednom; NE ŽELIMO DA AGRESORI OSTVARUJU PRAVA NITI SADA NITI IKADA U BUDUĆNOSTI I TRAŽIMO DA SE U ZAKON VRATI ODREDBA KOJA JE TO SPRJEČAVALA.

Matić govori o potrebi za komunikacijom i dijalogom sada kada smo mu došli ispred vrata, a preko godinu dana nije sazvan savjet branitelja preko kojega ministar ostvaruje direktnu komunikaciju s braniteljskom populacijom. Takav bahat i bezobrazan odnos nas je prisilio da dođemo ispred vrata, uzmemo megafon i iznesemo ono što nismo bili u stanju iznijeti na sastancima, jer ih ministar nije želio organizirati. Tko je branio ministru da svaki mjesec sazove savjet i komunicira s braniteljima? Sada je za dijalog s ministrom kasno.

Izmjene i dopune zakona vrše se nekim hitnim tajnim procedurama bez javne rasprave, bez prilike da predstavnici braniteljskih udruga imaju uvid u isti. Pitamo se: Matiću, čemu tolika žurba, čemu tolika tajnovitost i što nam to opet pokušavaš podvaliti? Stoga postavljamo i drugi zahtjev.

Drugi zahtjev

Organiziranje javne raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima i donošenje zakona o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima na ustavnoj razini.

Objašnjenja:

Smatramo da je krajnji trenutak da se zaštiti dignitet Domovinskog rata i dostojanstvo branitelja i to na način da niti jedna buduća vlast to više ne može promijeniti. Svjedoci smo pokušaja ove vlasti da izmjenama i dopunama zakona koje su pokušali progurati dovedu do izjednačavanja žrtve i agresora te da time omalože Domovinski rat i sve hrvatske branitelje te stoga tražimo da se to jednom zauvijek zaustavi i regulira Ustavom.

Pitamo se: ako je odnos prema Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima takav tek nekih 20 godina poslije rata, što će biti za 30, 40 , 50 godina kada hrvatskih branitelja više ne bude među živima?