Božje obećanje

 

 »Ja sam koji jesam« (Izlazak 3,14)

Stara Indijanska priča govori o mladiću koji je poslan u šumu sam jedne jesenske noći kako bi dokazao svoju hrabrost. Uskoro je nebo potamnjelo i noćni zvukovi su ispunili zrak. Stabla su škripala i stenjala, sova se je oglasila, a kojot je zavijao. Iako je bio uplašen, dječak je ostao u šumi cijelu noć, kako je propisivao test hrabrosti. Konačno je došlo jutro, i on ugleda osamljeni lik u blizini. To je bio njegov djed, koji je bdio nad njim cijelu noć.

Kad je Mojsije zašao duboko u pustinju, vidio je gorući grm koji ne izgara. Tada je Bog počeo razgovarati s njim iz grma, dajući mu zadaću da se vrati u Egipat i izvede Izraelce iz ropstva na slobodu.

Neodlučni Mojsije poče postavljati pitanja.

»Tko sam ja da se uputim faraonu«, odgovori Mojsije Bogu, »i izvedem Izraelce iz Egipta!« »Ja ću biti s tobom«, nastavi. »I ovo će ti biti znak da sam te ja poslao: kad izvedeš narod iz Egipta, Bogu ćete iskazati štovanje na ovome brdu.«

Nato Mojsije reče Bogu: »Ako dođem k Izraelcima pa im kažem: ‘Bog otaca vaših poslao me k vama’, i oni me zapitaju: ‘Kako mu je ime?’ – što ću im odgovoriti?« »Ja sam koji jesam«, reče Bog Mojsiju. Onda nastavi: »Ovako kaži Izraelcima: ‘Ja jesam’ posla me k vama.«

(Izlazak 3,11-14)

Fraza “Ja sam koji jesam”, može se tumačiti, “Ja ću biti koji ću biti” i otkriva Božji vječni karakter.

Bog je obećao uvijek biti prisutan s onima koji vjeruju u Isusa. Bez obzira koliko mračna bila noć, nevidljivi Bog je spreman na odgovarajući način odgovoriti na naše potrebe.

Dragi Oče, hvala ti za tvoj nepromjenjivi karakter.

Bog je uvijek prisutan i uvijek djeluje.