BLAGDAN DOLASKA GOSPE U LORETO

 

Tri sam dana bio dio Primoštena.

 

Tri sam dana imao privilegiju biti dijelom jedne tradicije koja ti zarobi srce.

I čini ti se da godinama tu dolaziš. I da si oduvijek dio te svetkovine.

 

Riječi su slabe za opisati ljepotu molitve pred oltarom Gospe od Loreta i snagu pjesme koju Primoštenci pjevaju Gospi.

 

Svima onima s kojima sam bio oviha dana hvala na gostoprimstvu, a župniku Primoštena don Jurici hvala na velikom povjerenju i na pruženoj prigodi biti dijelom duhovne obnove koju ću zauvijek nositi u svom srcu.

 

 

 

BLAGDAN DOLASKA GOSPE U LORETO

 

Svetkovina dolaska Blažene Djevice Marije u Loreto. Kako je poznato, prema tradiciji iz 1291. kamena kuća Marijina prenesena je najprije na Trsat (Rijeka) a potom na područje Lortea (10. prosinca 1294.).

Blagdan Gospe od Loreta, koji se u Crkvi slavi 10. prosinca, župa sv. Jurja u Primoštenu, tradicionalno slavi 10. svibnja, ali ga također na poseban način obilježava i na današnji dan.

Sve je počelo davne 1835. godine kada je Marko Prgin sanjao sliku Gospe s malim Isusom. Marka se, kako svjedoči Ante Jadrijević, toliko dojmio taj san i nije imao mira dok nije  posudio braceru, skupio ljude i zaputio se na drugu obalu Jadrana – u Loreto. Tamo je našao i kupio Gospinu sliku koju je sanjao – sliku u drvu Marije Bogorodice s malim Djetetom Isusom u njenim rukama, a sa strane kleče dva sveca: s desne sv.Rok, a s lijeve Nicolo di Barri. U gornjem dijelu slike, iznad Marijine  i Isusove glave iz oblaka vire četiri glave malih anđela , a glava još jednog anđela nazire se u donjem dijelu slike.

Marko Prgin je sliku obloženu u drvenom sanduku («kašunu») prevezao brodom u Primošten. Vrijedno je spomenuti da se taj drveni sanduk i dandanas čuva. Kako je slika bila naslikana tamnim bojama, brojni su Primoštenci davali svoje obiteljsko zlato i srebro kako bi se napravio zlatni i srebrni okvir koji je i danas na slici, a služi kao i zaštita.

(Glas Primoštena 4/03)