Branko Širić

Kako je Nikoletina Bursać potpisao istambulsku konvenciju

 

Starije generacije se sjećaju „popularnog“ junaka koji je trebao uvjeriti babu da nema Boga. On je mislio da je to jednostavno . Došao je kući i rekao :“ NEMA BOGA“. Baba se nije dala smest pa mu je postavila nekoliko pitanja na koja on , siromašak, nije znao odgovor, ali zna da je „NAREDIO KOMESAR“

Prošlo je puno godina Nikoletina je opet u akciji. Promijenio je taktiku. Sad više nije Nikoletina Bursać, jer je to grubo i ružno , nego se zove Niki Plenki.

Nije više tako nezgrapan je ngo je uljuđen i fin, toliko je plemkast da su ga neki počeli vatat za guzicu.Prošao je tečajeve govorništva tako da mu nastup bude uvjerljiviji. Edukacija, interpretacija, implementacija itd .Sad više nije on nepismen nego je selo nepismeno i ne zna čitat.

Sad uz izjavu : NEMA BOGA, ide i INTERPRETIVNA IZJAVA koja je vrlo važna.

„Svrha interpretativne izjave točno odrediti i razjasniti značenje, odnosno doseg Konvencije ili nekih njezinih odredbi“

Niki više ne tvrdi nego „SMATRA“ da nema Boga.

On „SMATRA“ da će se i poslije moći moliti bogu kojega nema i da će se moći ići u crkvu.

U to je uvjerio svoje drugove i svi odreda su pristali.

Ostaje samo da riješi sa babom.

Za divno čudo i baba je pristala daje to dobro pa su poslali selfi svim nevjernim Tomama i i nekolicini neposlušnih.

Doima se da je velika većina zadovoljna.

Niki je zadovoljan jer nema boga a baba je zadovoljna što će i dalje moći držati očenaše i moliti se bogu koga nema.

A koje zadovoljstvo vlada u centrali. Komesar odmah unapređuje Niku Plenkija i osigurava mu mjesto u loži a njegovo selo dobiva viši rejting , iz kategorije „SMEĆE“ diže se u kategoriju „VELIKO SMEĆE“.

Kad se baba probudila i vidila šta je uradila, šalje demantije , da nije onako kako je jučer rečeno , nego da je to sada drugačije.

Sad je selo zbunjeno. Za Niku i njegove sljedbenike pomutnja, a za onaj Ostatak koji ne smije prijeći cifru od 5.000 ipak nada da će se moći moliti živomu i pravomu Bogu.

Iako se radilo o Bogu ipak nitko Njega nije upitao ima li Ga ili nema. Ništa čudno, jer se ne pita onoga o kome se odlučuje.

Bog se ipak javio, ne svima nego svojima , onoj manjini ispod 5.000. poručuje : Ne boj se stado malo! Ako vas bude i 5 pravednih neću uništiti selo!

 

Svaka slučajnost je slična!