www.zoranvukman.com 02 03 2015

 

Tito s Pantovčaka definitivno odlazi u muzej.

Vraća se u svoj rodni Kumrovec.

Htio bih vas podsjetiti na jedan detalj u tom kontekstu, kojega bih nazvao ne samo alegorijom nego i svojevrsnom subliminalnom porukom koju je bivši predsjednik RH Ivo Josipović odaslao na početku svoga mandata u veljači 2010. godine.

Pozornica pripravljena za njegovu inauguraciju prije pet godina bila je sva u bijelim amarilisima. Bila je ukrašena jedino tim cvijećem, a o njegovoj pripremi i specijalnom tretmanu mogli smo tada slušati legende na televiziji. Tako smo saznali da je amarilise trebalo čuvati na posebnoj temperaturi kako bi se otvorili na sam svečani dan, ali nismo ništa znali o njihovom počasnom nazivu.

U Klaićevu „Rječniku stranih riječi“ o amarilisima piše: „ukrasna biljka, vrsta sunovrata; u naše vrijeme uzgojili su nizozemski cvjećari novu vrstu ovog cvijeta u predivnoj bijeloj boji i nazvali ga Predsjednik Tito ‘u počast jednom od najvećih boraca za mir u svijetu’, kako je rekao ambasador Nizozemske u Jugoslaviji objavljujući novost.“

Shvaćate li sada koliko je važno iščitavanje skrivenih poruka i značenja?

Tu poruku u ono vrijeme nitko nije dešifrirao, barem se toga ne sjećam. Ili nije htio dekodirati. Ali sada, iz ove perspektive, jasno je što je značio Tito na Pantovčaku, tko je bio Josipović, kakva je bila njegova uloga, politika i ciljevi.

Da je dobio još jedan mandat, sve bi bilo otvoreno za Jugosferu.

Sada je s Jugosferom gotovo.

Ne mogu se sjetiti da je tada bilo tko u javnosti otkrio da se Josipovićevi bijeli amarilisi zovu „Predsjednik Tito“ i da su ih u vrijeme SFRJ tako nazvali nizozemski cvjećari! Da je takva poruka promakla mnogima!

Ja sam na to upozorio u jednom svom tekstu ali je, naravno, ignoriran i prešućen. Slučajno sam tada naišao na ovu noticu kod Klaića tražeći neki drugi pojam i otkrio Josipovićeve i Titove amarilise. Nazvao bih to otkrićem prave političke subliminalne poruke koja je naciji podmetnuta kao crvena nit danas poražene Josipovićeve politike.

Da nije bila poražena, Hrvatska bi se u idućih pet godina polako ali sigurno kotrljala prema novim balkanskim asocijacijama.