www.quovadiscroatia.com 23 09 2014

 

Zamislite da imate spor s Državom ili da ste primili rješenje neke državne službe s kojom se ne slažete. Prvo što pomislite je – ima li se uopće smisla žaliti? Kome? Kako?

Zar u ovoj zemlji, koju iz (ne)milja zovemo Apsurdistan, uopće vrijedi ganjati nepravdu, pogotovo kada se radi o sporu s Poreznom upravom koja je, kako znamo, spremna zatvoriti uhodani lokal na Jadranu zbog šake kune?

Zamislite onda da se vaš spor riješi već sutradan! Da ministar hitno intervenira u vašu korist, ustrojava cijelu Poreznu upravu, da bi vas nakon toga sam ravnatelj pozvao na kavu kako bi vam se ispričao. A dotični službenik koji vam je nanio duševnu bol je suspendiran s posla po hitnom postupku.

Za bilo kojeg poduzetnika ili običnog građanina, svejedno, ovakva priča bi bila ravna znanstvenoj fantastici. Ali, ako je u pitanju jedna nevladina organizacija koja usput potiče pobačaj, onda se sve može.

Cijela se Vlada digla na noge osuđujući činovnika Porezne uprave koji je, ako čitamo slučaj bez ideoloških naočala, samo radio svoj posao. Naime, anonimni donator je tražio poreznu olakšicu za novčana sredstva donirana Centru za ženske studije, udruge koja s ponosom ističe pravo žene na abortus.

Činovnik u poreznoj upravi, također anoniman, misli kako ovo mora biti neka šala– tražiti olakšicu za donaciju udruzi koja otvoreno krši članak 21. Ustava u kojem piše da svako ljudsko biće ima pravo na život. Da se ne bi zabunio istražio je on još i presude iz Europske Unije, čiji smo najnoviji član, i potvrdio da se Europski sud odlučno izjasnio da je bilo koja jajna stanica u trenutku oplodnje organizam sposoban da se iz njega pokrene proces nastanka ljudskog bića, tj. da ljudski život započinje oplodnjom“.

Mediji su, naravno, obavijestili o ovom slučaju kao tragediji. Činovnik je razapet i svi traže njegovu glavu pitajući se kako je do toga uopće moglo doći.

Ali, što ako je dotični službenik bio u pravu?

Mislim, ne znam koje su mu bile namjere u ovom slučaju, ali bilo bi logično da on ima svoj sudski epilog. Na koncu bi sud, ako treba i Ustavni, trebao odlučiti je li članak 21. Ustava RH povrijeđen u ovom slučaju. Naime, sud bi konačno morao odlučiti kada počinje ljudski život, bez ideološke konotacije o pravu žene na izbor ili čak ako hoćete bez teološke argumentacije.

(Možda nije idealno riješenje, ali bolje i to nego da nam političari odlučuju o tome.)

Neka Sud pozove znanstvenike da utvrde kada počinje život pa da se zna da li se pobačajem, nakon tog utvrđenog datuma, krši ustav Republike Hrvatske ili ne. Odnosno radi li se o čedomorstvu.

A ako bi do toga došlo mislim da bi šok na licu potpredsjedniceVlade Milenke Opačić tada mogao biti još i veći. To bi izazvalo dalekosežne posljedice. A dotični činovnik bi se vratio na posao.

 

izvor: www.quovadiscroatia.com