www.quovadiscroatia.com 30. srpanj 2015..

 

Houellebecq:

U Crkvi postoje fantastične manifestacije, ali hijerarhija je neaktivna.

 

Dosta se prašine diglo ovog ljeta oko sigurnosnog rizika na Dubrovačkim ljetnim igrama zbog predstave po djelu Michela Houellebecqa “Elementarne čestice” jer francuski autor navodno vrijeđa muslimane u nekim drugim njegovim djelima i izjavama.

A koje su te izjave odnosno stavovi koji bi mogli izazvati teroristički napad u Dubrovniku?

Houellebecq je u stvari postao poznat zbog knjige Sousission, odnosno “Pokoravanje“, futurističkom književnom dijelu koje opisuje kako jedna Islamska politička stranka na demokratski način osvaja Francusku 2022. godine.

Nakon moralne dekadencije koja je zahvatila Zapad, gay-braka, raspada obitelji i progresivnog feminizma Francuska je na rubu. Muslimani, ne želeći više ovakvu politiku, osnivaju svoju stranku- i biraju svog predsjednika.

Žene su ohrabrene da napuste poslove i nezaposlenost je u padu. Kriminal u predgrađima iščezava. Nošenje vela postaje norma, a poligamija dozvoljena. Na sveučilištima se proučava Kur’an. Troma i dekadentna populacija se vraća svojim kolaboracionističkim instinktima. Prihvaćaju novu islamsku Francusku. (za više vidi ovdje)

Ovo djelo je u stvari više zasmetalo ljevičarsku političku elitu nego same muslimane, jer demokracija bi trebala prirodno voditi u sekularnu diktaturu, a nikako islamsku, pa je zato Houellebecq proglašen rasistom, ksenofobom i ne znam što sve već.

Rorate Caeli je jučer prenio intervju za Revue des Deux Mondes, gdje Houellebecq govori o Islamu i što je potrebno da ga se zaustavi: naime, druga religija.

 

Revue des Deux Mondes – Budući da su neprijatelji proglasili rat protiv Zapadne civilizacije, može li se i kod nas očekivati reakcija? Na Zapadu, čak i u Francuskoj? Ili ste pesimistični, čak i po tom pitanju?

Michel Houellebecq – Nije jasno [što je potrebno] kako bi ova reakcija bila djelotvorna. Nije jednostavna stvar boriti se protiv vjerske sekte. Policijske snage, u ovom trenutku, otkrivaju ne mali broj napada, ali odgovor utemeljen samo na policiji protiv vjerske sekte ne jamči nikakvu pobjedu. Općenito, religije su one koje pobjeđuju druge religije.

(…)

Revue des Deux Mondes – Ne mislite li kako je, duboko u sebi, ovo onoliko muslimanski problem koliko je i katolički problem? Ne postoji dakle religija u konkurenciji s Islamom koja je dovoljno jaka da uspostavi ravnotežu moći …

Michel Houellebecq – Ipak je to i muslimanski problem. Postoje stvari o kojima se Muhamed nije izražavao, o ponašanju u sekularnoj zemlji na primjer; nije mogao predvidjeti stvaranje sekularnih nacija … S druge strane, on se jasno očitovao, nekoliko puta i na vrlo jasan način, o ponašanju muslimana prema kršćanima i Židovima (…) Osim toga, doista Islam nema konkurenciju: katoličanstvo je nekako izgubljeno.

Revue des Deux Mondes – Smeta li vas to?

Michel Houellebecq – Da, jer su mase vrlo obećavajuće. Postoje fantastične manifestacije, ali hijerarhija je neaktivna.

Revue des Deux Mondes – Manif pour tous [kampanja protiv istospolnog “braka”] vas je iznenadila?

Michel Houellebecq – Puno. Nisam znao da svi ovi mladi katolici koje smo vidjeli na televiziji postoje: na primjer “veilleurs” [“stražari”- mladi katolički muškarci i žene koji mole i bdiju ispred vladinih zgrada kao znak tihog prosvjeda]. Bilo je to veliko iznenađenje.

(…)

Revue des Deux Mondes – Prolazi li vaša knjiga toliko dobro izvan granica jer Europa nije religiozna? Mislite li da bi- da je Katolička crkva iznimno moćna Vaša knjiga postigla takav uspjeh?

Michel Houellebecq – U stvari ne. Teško je čak zamisliti kako bi jaka Katolička Crkva mogla izgledati, jer je to nešto tako daleko. Ja primjerice to nikada nisam vidio u praksi.

Revue des Deux Mondes – U Južnoj Americi?

Michel Houellebecq – Ne, u Južnoj Americi evangelici (protestanti) su u procesu osvajanja. Ja zapravo ne poznajem uistinu katoličku zemlju. Nikad nisam posjetio pravu katoličku zemlju.

 

Revue des Deux Mondes

Srpanj-kolovoz 2015.