www.quovadiscroatia.com 27 09 2015.

 

Prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Müller je na promociji knjigeBog ili ništa svojeg kolege kardinala Roberta Saraha održao poduži, ali vrlo zanimljiv govor o dobu rastuće dekristijanizacije u globalnom društvu i pitanju opstanka kršćanstva u svijetu danas i sutra‘.

Njemački transkript govora možete čitati ovdje, a engleski ovdje.

U sklopu priprema za nadolazeću Sinodu o obitelji u listopadu, vrijedi razmisliti o kardinalovim riječima o braku. U dijelu govora u kojem govori o Šestoj Božjoj zapovijedi i njezinim povredama, Müller podsjeća na činjenicu da nam Bog neumorno oprašta – ako iskreno tražimo oprost i ako smo uistinu spremni učiniti zadovoljštinu i mijenjati svoj život, odnosno odvratiti se od grijeha. Hrabro upozorava Crkvu na utjecaj ignoriranja ovog načela kada kaže:

“Skandal ne leži u činjenici da je šesta zapovijed povrijeđena – te da je uvijek nanovo povrijeđena. Pravi skandal bi bio – a to bi bila apostazija Crkve od Boga – ako Crkva više ne razlikuje između dobra i zla; ili ako bi – na sramotan način – proglasila za dobro ono što Bog proglašava grijehom; ili ako bi se netko pozvao na Boga pobožnim riječima kako bi opravdao grijeh […]”

Na kraju svog govora, njemački kardinal izrazio je svoje sad već poznato upozorenje o mogućem raskolu unutar Katoličke crkve u Njemačkoj i spomenuo potrebu da Nijemci uče od afričkih vjernika kako živjeti vjeru. Zahvalio je kardinalu Sarahu za njegovu osobnu hrabrost i svjedočanstvo o punini vjerskih istina, u kojem ne reže na pola istinu radi kompromisa, pa zaključio:

Pred licem Božjim, ili postoji sve ili ništa. S Bogom, imamo sve, bez njega, nemamo ništa.