www.quovadiscroatia.com 20 09 2015.

 

Kontracepcija je ženama dala sasvim novu slobodu?

Nastavljamo danas s upoznavanjem čitatelja sa sramotnim člancima koje Njemačka biskupska konferencija uredno ovih dana, uoči Sinode o obitelji, objavljuje na svojim službenim web stranicama. Ove ideje nisu dakle misli promovirane na nekom privatnom blogu ili web stranici nego na službenim stranicama Rimokatoličke crkve u Njemačkoj gdje vjernici dolaze vjerujući da mogu naći konkretne informacije o učenju Crkve o moralu i seksualnosti.

Umjesto toga, njemački biskupi su ovog tjedna na katholisch.de objavili članak pod nazivom “Učenje o spolnosti- Ništa se ne protivi novom vrednovanju”, a povod  je nova knjiga njemačkog crkvenog povjesničara Arnolda Angenendta koji poziva Crkvu da nanovo vrednuje svoj stav o seksualnosti, tvrdeći da Crkva nije uvijek bila pravedna prema ženama. 

Govoreći o braku kroz povijest i nepovoljnijem polažaju žene zbog stalne izloženosti mogućoj trudnoći, u jednom trenutku hvali kontracepcijsku pilulu jer je ženama omogućila “potpuno novu slobodu”:

Izum pilule je tada bio odlučujući faktor u revoluciji. Od tada, žene više nisu morale strahovati od trudnoće kod svakog spolnog odnosa. To im je dalo sasvim novu slobodu […]”

Angenendt stavlja ovu tvrdnju u određeni kontekst, rekavši kako se u prošlim vremenima, seksualnost promatrala samo kao sredstvo za rađanje djece. Ali, kaže on, Drugi vatikanski sabor je “učinio promjenu te se smatralo da seksualnost također daje mogućnost jačanja osobne veze između partnera.

Ovaj njemački povjesničar – kojeg njemački biskupi uredno promoviraju – također tvrdi kako ideja da je grijeh svaka seksualna aktivnost izvan braka dolazi iz “srednjovjekovnog doba“, pri čemu se tada smatralo da je svako prosipanje muške sperme grešno:

Masturbacija, homoseksualnost, ili kontracepcija smatrale su se činom ubojstva. U svjetlu današnje biološkog znanja, to je jako loša procjena.

On također tvrdi da je moderna znanost dokazala da se na homoseksualnu orijentaciju treba gledati kao na “vlastiti antropološki i temeljni oblik ljudske seksualnosti, kao što je to slučaj i s heteroseksualnošću. Dakle, homoseksualnost se ne može opisati kao nešto neprirodno.

Osvrnuvši se na Knjigu Postanka, Angenendt je ustvrdio da ona nije utemeljena na znanstvenoj stvarnosti, već bi je radije trebalo nazvati “mitom koji opisuje našu vjeru.” Pa zaključuje-“Dakle nema razloga zašto se homoseksualnost ne bi ponovno procijenila.

Ovo nije prvi put da ovaj njemački profesor predlaže ponovnu procjenu crkvenog nauka. U 2011. godini, prof. Angenendt objavio je članak u njemačkom listu Süddeutsche Zeitung pod naslovom “Crkveni strah od seksualnosti”, u kojem tvrdi da je Isus želio prevladati načela koja promiču celibat: “Celibat se temeljio na arhaičnom kult o čistoći koje je Isus želio prevladati.

 

Izvor

https://www.lifesitenews.com/opinion/contraception-gave-women-a-completely-new-freedom-the-latest-from-the-germa