www.quovadiscroatia.com 17 05 2015.

 

Disidenti iz Reda propovjednika opet na glasu!

Iz Vatikana ovog vikenda stiže vijest da je o. Timothy Radcliffe OP, imenovan za savjetnika Papinskog vijeća za pravdu i mir. Bivši general Dominikanskog reda je istaknuti pobornik Kasperovih prijedloga za “rastavljene i ponovno vjenčane” vjernike. On je također govorio u korist ređenja žena – ako ne za svećenike, onda barem za đakonat. No Radcliffe je uglavnom poznat po svojim čestim javnim intervencijama za veće prihvaćanje homoseksualnosti, te je često predvodio euharistijska slavlja zloglasnih “gay misa” u Sohou, Londonu.

Istina je da se Radcliffe deklarativno protivi “gay braku”, ali mu lakrdijski “otpor” počiva na temeljima posve suprotnim od onoga što Crkvi uči: Radcliffe mu se protivi, jer, po njegovim riječima: “uvjerenja smo da gay brak u konačnici, ponižava gay ljude prisiljavajući ih da žive u skladu s normalnim svijetom.“

Njegova podrška građanskim “istospolnim zajednicama” i njegove otvorene pohvale homoseksualne “ljubavi” su javno poznate, što je dovelo do toga da su prošle godine dobri i pobožni katolici pokušali spriječiti njegove javne nastupe na konferencijama u Irskoj i Americi. Sada se čini kako su njegovi stavovi postali sve prihvatljiviji u nekim vatikanskim krugovima, što potvrđuje i ovo njegovo imenovanje.

Da ne bi bilo kako samo citiramo tradicionalne blogove, evo kako je dosta liberalni portal Crux najavio imenovanje:

Međunarodno poznati propovjednik i pisac poznat po guranju granica katoličkog pravovjerja i moćan saveznik pape Franje je dobio dodatni poticaj od Svete Stolice.

Potezom koji će zasigurno izazvati čuđenje kod mnogih tradicionalni vjernika u Crkvi, papa Franjo je imenovao vlč. Timothy Radcliffe za savjetnika Papinskog vijeća za pravdu i mir.

Čelnik Dominikanskog reda gotovo cijelo desetljeće u 1990-ima, Radcliffe je u više navrata osporio katoličke učenje o ženama, gejevima i lezbijkama, te razvedenima.

Još 2012. Radcliffe je izjavio za britanski the Guardian “Ohrabrujuće je vidjeti val podrške gay brakovima. To pokazuje da društvo teži otvorenoj toleranciji svih ljudi (all sorts of people), u želji da svi živimo zajedno u uzajamnom prihvaćanju.“

Ali Radcliffe nije jedini Dominikanac s liberalnim, odnosno disidentskim stavovima koji su sve viđeniji u Vatikanu.

Prije samo nekoliko dana o. Gustavo Gutierrez OP, otac ‘teologija oslobođenja’ je nastupio kao glavni govornik na konferenciji za novinare uoči glavne skupštine Caritas Internationalis, te se može sa sigurnošću tvrditi da su njegovo lik i djelo rehabilitirani.

A još jedan dominikanski disident koji dobiva sve više pažnje je i biskup Jean Paul Vesco iz Orana (Alžir), mladi biskup (53 godine) koji je bio provincijal francuske provincije Reda propovjednika od 2010.-2012., također istaknuti pristaša Kasperovih prijedloga, a izabran je za delegata na ovogodišnjoj Sinodi biskupa.