www.quovadiscroatia.com 08 11 2015.

 

Afrički svećenici uznemirili Irsku

Nigerijski svećenik koji je osudio podržavatelje istospolnog “braka” u Irskoj je izazvao raspravu o tome treba li Irska prihvatiti afričke svećenike s tradicionalnim uvjerenjima ili bi s druge strane trebala lobirati za uvođenje oženjenih svećenika i veće uloge žena u Crkvi.

Za nigerijskog biskupa Emmanuela Adetoyese Badejo, nema dileme. “Ne bi trebalo biti nikakvih problema“, rekao je za LifeSiteNews da svećenici iz bilo kojeg mjesta na svijetu uzvrate i pomognu Irskoj“, pogotovo nakon što su toliki irski misionari širili Evanđelje po Africi, Aziji i obije Amerike.

Ne slažu se svi s njim, pogotovo nakon što je vlč. Joseph Okere izjavio u Longfordskoj katedrali, da je nedavni referendum o istospolnom braku “dokaz da vrag djeluje u Irskoj“, te da su oni koji su glasali za takav brak “štovatelji vraga“.

Lokalne LGBT skupine su se odmah žalile, a mjesni biskup Francis Duffy se uredno ispričao u svoje ime i u ime vlč. Okere:

Jezik koji je korišten uvrijedio je neke ljude. Otac Joseph nije imao namjeru nikoga povrijediti i žao mu je zbog toga. I ja se ispričavam za prikazanu bezosjećajnost.

U Irskoj djeluje snažna i otvorena pro-homoseksualna skupina klera pod nazivom “Udruženje katoličkih svećenika“, čiji osnivač vlč.Tom Flannery procjenjuje da je 25% svih irskih svećenika zaokružilo “da” za istospolni “brak” na referendumu.

Britanski The Tablet– glas liberalnog establishmenta u Crkvi– upitao je treba li svećenicima iz zemalja u razvoju poput Afrike uopće dopustiti služenje u Irskoj, s obzirom na njihovo neprijateljstvo prema homoseksualnosti.

Problem je što bi po današnjim zvanjima, Irska mogla ostati bez svećenika za dvadeset godina.

Vlč. Brendan Hoban, također iz irske Udruge katoličkih svećenika, govoreći za The Tablet je izjavio da se rješenje mora pronaći u dopuštanju oženjenih svećenika i stvaranju prostora za ženski đakonat.

No, biskup Badejo misli drugačije. Nije stvar u zaostalim afričkim svećenicima koji izriču svoje mišljenje onima koji se smatraju prosvijetljenima, nego baš suprotno. “Prije mnogo, mnogo godina, Irska je došla iz ljubavi evangelizirati Afriku“, rekao je biskup Badejo. “To je bilo vrijeme kada je Afrika bila u potrebi. Sada je Afrika primila Evanđelje, utjelovila je Evanđelje, sazrela je u tom Evanđelju -Evanđelju ljubavi i Evanđelju istine. Sada je Irska u potrebi za tim istim Evanđeljem.

Biskup je odbacio kulturne razlike u Irskoj- “Mi smo pozvani evangelizirati u cijelom svijetu i iznositi cijelu istinu.

Što se tiče negativne reakcije na vlč. Okere, to se moglo i očekivati, s obzirom na otpad od vjere u Irskoj. “Kad je istina ugrožena, ljudi koji pokušavaju zadržati cijelu istinu i svetost uvijek pate“- zaključio je biskup.