www.dnevno.hr 02 11 2014

 

Dilema iz naslova kako god bila surova kad se radi o sinu jedne ratne legende, jedino je otvoreno pitanje kad se uzme u analizu Glavaševićeva izjava o PTSP-u i činjenica da je izazvao revolt među braniteljima kakav još nismo vidjeli. Bojan Glavašević i Fred Matić naime moraju razumjeti da će postati mjera zla u braniteljskoj populaciji jer s braniteljima nikad nitko nije razgovarao s toliko hladnoće i emocionalnog odmaka kao oni!

 

Ne može biti ministar branitelja onaj koji ima ovakav emocionalni odmak od samih branitelja! Bojan Glavašević je višestruko uvrijedio hrvatske branitelje i oni čekaju njegovu ispriku koja je minimum ispod kojega ne mogu ići. Što je zapravo Glavašević rekao i zbog čega je to toliko skaradno?

Dakle, na jednom predavanju u Vukovaru on je pred hrvatskim braniteljima otvorio dilemu da kako to da kod naših branitelja postoji tako masovan sindrom PTSP-a, a da na drugoj strani toga gotovo da i nema.

Gledam neki dan ministra Matića kako se pjeni u „Otvorenom” i čudom se čudi reakciji branitelja ističući da se radilo o jednom običnom mišljenju i razmišljanju, mišljenju jednog mladog čovjeka čiju bi mladost trebalo respektirati i da na kraju krajeva njegova teza nije ništa čudno, da je to legitimna teza i da što je svima nama! Ova slika upravo savršeno ilustrira djecu komunizma koji su operirani od nacionalne emocije do te razine da im je sve to zapravo neshvatljivo. On nas gleda i pita se: što je vama, što je sporno u jednom običnom pitanju i mišljenju?

Tako stvari mogu postaviti samo mentalni anacionalni likovi. Da se razumijemo, biti anacionalan posve je legitimna pozicija, problem je jedino što biti ministar hrvatskih branitelja i biti pomoćnik tog ministra i biti bez emocija prema nacionalnom je upravo perverzno! Pa naravno da ti kao ministar branitelja imaš skrbiti za hrvatske branitelje i do perverzije je neukusno bilo kakvo uspoređivanje s agresorom. I to te s agresorom uspoređuje tvoj ministar branitelja i njegov pomoćnik!

U prvom redu nije isto čučite li u rovu i svaki dan vam na glavu padne par tisuća granata ili sjedite uz neku haubicu i svakih pola sata ispalite granatu na grad udaljen deset kilometara! Jer najveći dio srpske vojske upravo je to radio zbog premoći u naoružanju. S druge strane, vi bi kao ministar branitelja po logici stvari morali biti pristrani jer to traži opis tog radnog mjesta. Svugdje na svijetu! Nema emocionalno objektivnog ministra obrane ili ministra branitelja koji se čudi svojim vojnicima da kako su oni oboljeli od posttraumatskog ratnog sindroma, a njihovi protivnici nisu!

Ministar obrane skrbi o vojsci svoje zemlje i samo o tome. Bez ikakvog humanizma i solidarnosti prema neprijatelju. Ministar branitelja jedne zemlje skrbi o svojim braniteljima, prezire svojeg agresora jer svakodnevno vidi razmjere te agresije i tisuće invalida u kolicima. Usporediti hrvatske i srpske vojnike u ovom kontekstu je cinizam kojemu nema usporedbe!

Pa ne može 30 tisuća Srba imati posttraumatski ratni sindrom kad nisu bili u hrvatskim zatvorima, ali može i mora 30 tisuća hrvatskih građana koji su bili u srbijanskim zatvorima imati posljedica od toga! Usporediti hrvatske i srpske vojnike u ovom pitanju znači da se „znanstveno” misli da isti stres izaziva obrana sa šakom metaka, kao i napadi sa stotinama tenkova! I što se uopće hoće reći s tom usporedbom? Da smo slabići? Da foliramo masovno jer kad Srbi nemaju PTSP, kako to da ga vi imate? Da smo loši vojnici?

Dakle, netaktično, neznanstveno, nacionalno neodgovorno, iznad svega cinično, gotovo sarkastično! Sve to braniteljima pokazuje i poručuje sin vukovarske legende Siniše Glavaševića. Nebesa, otvorite se! Naime, Bojan Glavašević mora razumjeti da je sin velikog oca i da mu je otac bio vlakovođa u Krapini da on zacijelo nikad ne bi bio pomoćnik ministra branitelja! U tom smislu Bojan Glavašević bi morao znati i razumjeti da kad govori o ovim temama herojstvo njegova oca valjda barem emocionalno obvezuje da se bude krajnje taktičan, odmjeren pa valjda i emocionalno angažiran kad govori o ovoj temi. Žalosno da mu to treba i reći! Ne možeš slati onakve poruke na Facebooku kakve je slao kad je umrla ratna heroina jer bi mu da je živ otac vjerojatno šamar opalio nakon onog sarkazma! Ne možeš dopustiti da ne odeš na komemoraciju umrlom heroju kojeg do neke mjere nosiš i na duši. Jer, kad sve to branitelji dožive od sina vukovarske legende, što mogu očekivati od drugih?

Fred Matić i Bojan Glavašević uopće ne razumiju da moraju otići s vlasti jer dolazak na prosvjed novih braniteljskih snaga iz Dalmacije kristalno jasno govori da se branitelji iz Savske neće tako lako micati. Bojan Glavašević i Fred Matić moraju znati da život ide dalje, a da njima nakon ovakvog prkosa i ovakvoga njihova bezobrazluka braniteljska populacija neće više nikad biti naklonjena! Oni ne razumiju da su postali simbol negativnog za branitelje i da u najmanju ruku nemaju više nikakvog autoriteta! Zamislite kako izgleda kad ministar branitelja nije autoritet braniteljima!

Minimum minimuma u takvoj situaciji bi nalagao da se povuku i ljudski ispričaju. To im je jedini put, sve drugo vodi do novih tenzija i nove mržnje. Jer reći hrvatskim braniteljima da kako to da vi imate tako masovno PTSP, a Srbi s tim nemaju problema, to može samo emocionalna životinja koja branitelje niti cijeni niti njihovu muku razumije. Takav pak može biti sve, samo ne ministar branitelja!

Ne možete imati državu u kojoj nisu procesuirani čak niti silovatelji širom Vukovara, a da to ne izazove revolt. Ne možete imati državu u kojoj nikad nitko nije odgovarao za ratno uništenje stotinu sela i desetak gradova, a da ta činjenica ne izaziva trajnu frustraciju! Pa samo je 14 bolnica sravnjeno sa zemljom, kao i stotinu i dvadeset ambulanti, a djeca komunizma nisu podigla niti jedu jedinu kaznenu prijavu na tu temu. Ne možete imati državu bez braniteljskog revolta, državu kojoj su u ratu drobljeni i Karlovac i i Vukovar i Vinkovci i Osijek i Dubrovnik i Zadar, a da nikad nitko za to nije odgovarao. Za tisuću ubijenih u Osijeku nikad nitko nije odgovarao! Ali, je Branimir Glavaš odgovarao! Kakve veze pravda ima sa ovakvim relacijama?

Ne možete se čuditi braniteljskom revoltu i imati ispred sebe ove ponižavajuće fakte. Nije dosta što ste kao hrvatski branitelj u ratu prošli, nego je sada došla vlast koja vas krajnje perverzno hoće pitati: kakav si ti jadnik kad imaš PTSP, a druga strana s tim nema problema kao vi? Kako te tako nešto može pitati „tvoj” pomoćnik ministra branitelja, a da branitelji ne podivljaju? Jer, nakon svih medicinskih revizija, nakon svih registara branitelja od branitelja se i dalje pokušava napraviti polukriminalno društvo. Kako više ne mogu iskopati baš ništa kompromitantno u financijskom smislu, sad smo ušli u fazu cipelarenja: kako to da Vi imate PTSP, a da Srbi s tim nemaju problema?

Tihomir Dujmović/dnevno.hr