VRIJEME ZABORAVNIH

Ovih dana nas obasipaju, od režima naručenim, anketama po kojima Ivo Josipović uživa među narodom mitsku popularnost. Ista se očitava postotcima koji nikada ne padaju ispod 75%, a zadnjih su dana na razini 85%.

Kako se bliži dan izbora za očekivati je da će se taj postotak popeti na minimalno 110%. Tako to biva u demokracijama u kojima imate “slobodne medije”.

Željko Primorac na portalu HRSVIJET o tome zbori ovako:

http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=31405:eljko-primorac-po-medijskim-anketama-nema-boljeg-hrvata-od-ive-josipovia&catid=116:eljko-primorac&Itemid=388

Ali jedan tekst Željka Primorca, iako napisan 10. travnja 2012., i dan danas boli i peče. Nažalost i na sramotu sviju nas, a u uskoj je svezi s spomenutim anketama i spomenutim predsjednikom.

I ne samo s njim.

 

 

Izraelski vojnik, 19-godišnji Ghilad Shalit, zarobljen je 2006. u akciji palestinskih naoružanih skupina u blizini pojasa Gaze. Punih pet godina Izraelci su poduzimali razne akcije kako bi mladog vojnika vratili u domovinu svojoj obitelji.

Uključivalo je to javne i tajne akcije, ali na koncu, vojnik je pušten na slobodu u zamjenu za čak 1027 utamničenih Palestinaca.

 

Hrvatski branitelj Veljko Marić

 već je dvije godine utamničen u beogradskom zatvoru.

 

Ovih dana saznao je i presudu od 12 godina za navodni zločin iz 1991. počinjen kod Grubišinog Polja. Srbijanski sud osudio je Marića na temelju zakona iz 2001. Prema odredbama spomenutog zakona Republika Srbija proglasila je zakonodavnu ingerenciju na sve ratne zločine počinjene na prostoru bivše SFRJ.

 

Shalit iza sebe ima državu Izrael, a Marić?

Što je to isto i različito kod izraelskog i hrvatskog vojnika miljama udaljenog jednog od drugog?

I jedan i drugi su zarobljeni od susjeda, neprijateljski nastrojenih nacija.

Imaju i obitelji koje su godinama čekale ili čekaju na njih, ali dok Shalit iza sebe ima Državu Izrael koja se godinama bori da živ iziđe iz zarobljeništva, Marić je prepušten na milost i nemilost neprijatelju protiv kojega se borio.

Štoviše, država koju je stvarao trudi se otežati mu položaj na sve moguće načine. Tako je službeni Zagreb najavio ukidanje Zakona o ništavnosti pravnih akata bivše JNA i SFRJ, a među njima i optužnica protiv hrvatskih branitelja. Zakon koji je donijela bivša HDZ-ova vlada imao je pravnu snagu samo u RH, ali je dokazivao samostalnost i samosvijest države. Iako ovaj zakon nije mogao pomoći Mariću barem ga je ohrabrivala činjenica kako zemlja koju je branio ne priznaje optužnice protiv branitelja ispisane od ruke agresora.

 

Marić je tek incident?

Međutim, Kukuriku vladi i predsjedniku Josipoviću sudbina Veljka Marića predstavlja smetnju, a ne obvezu. Na sudbinu ovoga hrvatskog branitelja gledaju kao na prijetnju jačanju odnosa u „regionu“.

Marić je za njih tek incident koji protiv njihove „politike pomirenja“ mogu iskoristiti okorjeli nacionalisti.

Duboko nepoštivanje temelja državnosti, braniteljske populacije i nacionalne borbe rezultat je i odnosa vlasti prema Veljku Mariću.

Stoga bi bilo dobro kada bi predsjednik Josipović kazao javnosti što od njegovih silnih sastanaka s kolegom Tadićem ima Veljko Marić. Je li barem dogovorio prebacivanje Marićeva suđenja u Hrvatsku?

 

Kraljevstvo kraljevstvu ne propisuje zakone!

Možete li zamisliti kako se izraelski predsjednik sastaje s vođom Hamasa dok je Ghilad Shalit zarobljen od tog istog Hamasa?

Međutim, hrvatski narod je narod kratkog pamćenja, narod koji je spreman žrtvovati čak i one koji su mu iskrčili put do slobode pa onda nije ni čudo što je za predsjednika izabrao čovjeka koji je spreman pljunuti i na zastavu i na branitelje.

 

Ni branitelji se nisu iskazali u davanju potpore zatočenome kolegi!

Josipovićev stav mi je donekle i razumljiv. On ipak pripada onoj skupini koja je napustila Sabor prilikom izglasavanja samostalnosti pa ga ništa emotivno i ne veže za Marića ili njegove suborce, ali nisam vidio da je HVIDR-a ili bilo koja druga braniteljska udruga organizirala prosvjede ispred srbijanskog veleposlanstva ili zatražila prekid diplomatskih odnosa.

Kako aktualno i danas zvuči ona rečenica sa sabora u Budimu, izrečena još 1790.: „Kraljevstvo kraljevstvu ne propisuje zakone“, samo je pitanje ima li u Hrvatskoj itko više hrabrosti da ju izgovori.

Željko Primorac

 

Pomozimo obitelji Veljka Marića, koliko tko može.

 

Uplatite IZRAVNO NA RAČUN OBITELJI MARIĆ

 

PRIVREDNA BANKA ZAGREB

Marijana Lončarević-Marić  

 

Račun br:  PBZ  2340009 – 3213562912

 

Adresa :

Marijana Lončarević-Marić

Ivana Nepomuka Jemeršića 48

43290 Grubišno Polje

 

OIB: 80713617069