Veliki četvrtak 2015

 

„Mi moramo voljeti jedni druge ili umrijeti.“

W. H. Auden potpisuje ovu tvrdnju koja je sada i dokazana. Ispitivanja nam govore da je emocionalna usamljenost jednako visok faktor rizika kao i pušenje. Tumori mogu metastazirati brže kod ljudi koji su usamljeni. Usamljenost uzrokuje ili pogoršava Alzheimerovu bolest, pretilost, dijabetes, visoki krvni pritisak, srčana oboljenja i neurodegenerativne bolesti.

Majka Terezija jednom je primijetila da „u razvijenom svijetu postoji epidemija siromaštva, a na Zapadu vlada epidemija usamljenosti.“ U jednom istraživanju iz 2010. godine, jedna od tri odrasle osobe je rekla da je bila „kronično usamljena“, a što znači da je bila usamljena na dulje vrijeme. Desetljeće ranije, samo je jedan od petorice ispitanih to tvrdio.

Kakve veze ima Veliki četvrtak sa usamljenošću?

Današnji dan mogli bismo nazvati i „Četvrtkom zajedništva“.

Na ovaj dan u velikom tjednu, Isus je poveo svoje učenike na Posljednju večeru, koju možemo također nazvati „Pashalna večera zajedništva i otajstva tijela i krvi Kristove“. Ali Gospodin produžava to zajedništvo dalje ovog događaja.

Isus se usrdno moli za svoje učenike ali i za sve nas (Ivan 17). Zatim se povlači u Getsemani, gdje govori Petru, Jakovu i Ivanu, „Žalosna je moja duša do smrti; ostanite ovdje i bdijte sa mnom!“ (Matej 26, 38)

Na ovaj dan Sin Božji zna koliko je očajnički trebao biti sa svojim Ocem i sa svojim prijateljima.

Zar svaki dan ne bi trebao, za nas, biti „Četvrtak zajedništva“?

U „Isus zove“ autorica Sarah Young zamišlja Isusa kako nam govori: „Ti žudiš za pojednostavljenim načinom života kako bi tvoja komunikacija sa mnom bila bez prekida. Ali ja pred tebe stavljam izazov da se odrekneš fantazije o svijetu koji ne živi u žurbi. Prihvati svaki dan onako kako dođe i pronađi me usred svega toga.“

Kako?

“Ne zaboravi da tvoj krajnji cilj nije kontrolirati i popraviti sve oko sebe, nego je biti u zajedništvu sa mnom. Uspješan dan je onaj u kojem si ostao u kontaktu sa mnom, čak i ako su mnoge stvari ostale neobavljene na kraju dana. Ne dopusti da tvoj popis obveza (pisani ili mentalni) postane idol koji upravlja tvojim životom. Umjesto toga, pitaj Duha Svetoga neka te vodi iz trenutka u trenutak.”

Onaj koji je tražio zajedništvo sa svojim učenicima na današnji dan prije 20 stoljeća čezne za zajedništvom i s nama danas.

Znanstvenik, s Cambridgea, William Law ističe: „Onaj koji je naučio moliti, naučio je najveću tajnu svetog i sretnog života.“

Hoće li danas za tebe biti „Četvrtak zajedništva s Kristom“?

Dr. Jim Denison