VELIKA SUBOTA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Što se događa?
Danas vlada velika tišina nad zemljom, velika tišina i mirnoća, velika tišina jer Kralj spava; zemlja je bila užasnuta i to je još uvijek, jer Bog spava u tijelu i uskrisuje one koji su spavali od davnina. Bog je umro u tijelu, a podzemni svijet je drhtao.

Zaista On odlazi tražiti naše prve roditelje poput izgubljenih ovaca; želi posjetiti one koji sjede u tami i sjeni smrti. Otišao je osloboditi zatvorenika Adama i njegovu suzatvorenicu Evu od njihovih boli, On koji je Bog i Adamov sin.

Gospodin ulazi u njih, držeći svoje pobjedničko oružje, svoj križ. Kad ga Adam, prvi stvoreni čovjek, ugleda on se užasnut udara u grudi i poziva sve: “Gospodar moj, bio sa svima vama.” A Krist u odgovoru kaže Adamu: “I s duhom tvojim.” I uhvativši ga za ruku, podiže ga govoreći: “Probudi se, o ti koji spavaš, i ustani od mrtvih i Krist će ti dati svjetlost.”

“Ja sam tvoj Bog, koji je zbog tebe postao tvoj sin, koji zbog tebe i tvojih potomaka sada govori i zapovijeda vlašću koju posjeduje onima koji su u zatvoru: „Iziđite!“, a onima u tami: „Imajte svjetlo!“, a onima koji spavaju: „Ustanite!”.

“Zapovijedam vam: Probudite se, vi koji spavate, nisam vas stvorio da budete zatočeni u podzemlju. Ustanite iz mrtvih; Ja sam život mrtvih. Ustani, o čovječe, djelo mojih ruku, ustani, ti koji si bio oblikovan po mojoj slici. Ustani, idemo odavde; jer ti u meni i ja u tebi, zajedno smo jedna nepodijeljena osoba.”

„Za tebe, ja tvoj Bog, postao sam tvoj sin; za tebe, ja Učitelj, poprimio sam tvoj oblik; onaj roba; za tebe, ja koji sam iznad nebesa, došao sam na zemlju i pod zemlju; za tebe, čovječe, postao sam kao čovjek bespomoćan, slobodan među mrtvima; za tebe, koji si napustio vrt, bio sam u vrtu predan Židovima i razapet u vrtu.”

“Pogledaj pljuvačku na mom licu, koju sam primio zbog tebe, kako bih te vratio u prvi božanski udisaj stvaranja. Pogledaj te udarce po mojim obrazima koje sam prihvatio kako bih tvoj iskrivljeni oblik preoblikovao u moju sliku.”

“Pogledajte izbičevana moja leđa, koja sam prihvatio kako bih preuzeo na sebe teret tvojih grijeha koji su ti ležali na leđima. Pogledajte moje ruke prikovane za drvo, u dobru svrhu, za tebe, koji si posegnuo, iz zla, rukom prema drvu.”

“Spavao sam na križu i mač je probio moj bok, za tebe, koji si spavao u raju i kome sam podario Evu iz tvojeg boka. Moj bok iscijelio je bol tvoga boka; moj san će te osloboditi od tvojeg sna u Podzemlju; moj mač je zaustavio mač koji je bio okrenut protiv tebe.“

“Ali ustani, krenimo dalje. Neprijatelj te izveo iz rajske zemlje; ja ću te u nju vratiti, ne više u raj, već na prijestolje nebesko. Uskratio sam ti stablo života, što je bila figura, ali sada sam i ja sjedinjen s tobom, ja koji sam život. Postavio sam kerubine da te čuvaju kao da čuvaju robove; sada nalažem da te kerubini obožavaju kao što bi i Boga obožavali.”

„Pripremljeno je kerubinsko prijestolje, nositelji su spremni i čekaju, svadbena odaja je u redu, hrana je osigurana, vječne kuće i sobe su u pripravnosti; škrinje blaga su otvorene; kraljevstvo nebesko pripremljeno je prije vijeka.”

Molitva!

„Svemogući, uvijek živi Bože, čiji se Jedinorođeni Sin spustio nad carstvo mrtvih i odatle uskrsnuo u slavi, dopusti da vjerni ljudi, koji su sa njim pokopani u krštenju, mogu, po Njegovom uskrsnuću dobiti život vječni. Mi te to molimo preko našeg Gospodina. Kroz Krista našega Gospodina.

Priredilo Papinsko sveučilište Sveti Toma Akvinski

* Slika: Mrtvi Krist s anđelima Edouard Manet, 1864. [MET, New York]