U ovo vrijeme 009

 

Medvjedi su se obožavali stoljećima.

Pripadnici kulta obožavatelja medvjeda kažu da su te životinje čuvari svijeta, i da će se njihova moć uskoro obnoviti, kada će oni opet zavladati ovom planetom.

 

Dakle to se zove Arktolatrija!

 

Arktolatrija dolazi od grčkih riječi αρκτος [arktos], što znači “medvjed” i riječi λατρεια [latreia] što znači “služenje” ili “obožavanje”.

 

Poigrajmo se malo s prijevodom i zaključimo da ta riječ u biti znači “obožavanje ili štovanje medvjeda” i kako stručnjaci tvrde ova “religija” je jedna od najstarijih zabilježenih koja je preživjela i u ova moderna vremena.

 

Pitate se čemu ova priča u katoličkom Splitu?

I to baš sada u Došašću?

 

Pa poklonici medvjeda, njihovi štovatelji, “medvjeđa pastva”, konačno su dobili svoj hram usred Splita. I to veleban hram. Čitav jedan trgovački centar pretvoren je u “hram” u kojeg mogu na miru hodočastiti “vjernici” ove religije.

 

Valja napomenuti da je prošlog Došašća bilo određenih stambeno pravnih zavrzlama s prethodnim stanarima. Naravno riječ je o Svetoj Obitelji. O Mariji, Josipu i malom Isusu. Najprije su ih deložirali, pa su ih na jedvite jade vratili u centar… da bi ih ove godine konačno (i definitivno) izbacili. Jer kako se čini za njih u modernim trgovačkim centrima – jednostavno – mjesta nema.

 

Trgovački centar o kojem je riječ, i koji javno slavi “dolazak medvjeda”, javno se je svrstao. Protiv domicilnog življa. Protiv naše tradicije. Protiv jaslica. Protiv Došašća. Protiv Božića. Protiv Isusa Krista. Protiv Boga.

 

Druga dva trgovačka centra u gradu Splitu – kalkuliraju. Naravno i oni su zabranili ulazak katoličkim simbolima Božića u svoje dvore. Oni nemaju medvjede, jer oni se još uvijek promišljaju koga ugostiti ispod velebnih jelki. Nisu još uvijek sigurni koga primiti.

 

Jedno u što su sigurni jest da ne žele u svojim dvorima Svetu Obitelj.

Ni Josipa. Ni Mariju.

Ni malog Isusa.

 

 

Splite grade, tugo i nevo’jo…