Traditio Ecclesiae

 

Monsinjor Georg May o papi 1995. godine

U vremenu velike pomutnje u Crkvi koju je prouzročio modernizam kao i sve ono što proživljavamo u novom pontifikatu, ponavljamo ono što je Crkva uvijek naučavala.

Riječi su izrečene prije gotovo dva desetljeća i izrekao ih je veliki teolog prof.dr. Georg May 1995. godine u istom duhu kako su to činili svi teolozi tijekom stoljeća.

Pozvani smo bez gorčine i pobune čuvati svetu katoličku vjeru, Tradiciju i Nauk našega Gospodina Isusa Krista koji nitko, pa ni sam papa ne može mijenjati, onako kako nam je to pokazao mons. Lefebvre.

,,Papa puninom svoje vlasti ne postaje diktatorom kako tvrdi thübinški teolog Küng. Jer diktator nije ni na što vezan, a papa jest vezan. Vezan je s Kristom. On ne može činiti što želi, nego mora činiti što Krist želi. A što želi Krist? Krist želi stvaranje Kraljevstva Božjeg i spasenje duša. To i ništa drugo može i mora papa željeti: promicanje Božje vladavine i spasenje duša. Njegova je vlast dakle sadržajno posve točno određena. On mora graditi, a ne smije rušiti. On ne može navješćivati novu Objavu ili uspostaviti novo bogoštovlje, nego mora čuvati Tradiciju, mora održavati kontinuitet, tj. povezanost s raspetim i uskrslim Kristom. Nije mu dopušteno samovoljno i hirovito djelovati, kako mu se prohtije ili po vlastitom ukusu, nego ima slušati ono što mu Krist govori. On ima odgovornost pred Kristom. On pred Kristom mora polagati račune.”

http://tradikatolik.blogspot.com/