Sinoda 2014 (08) OBRAT?

 

Odlomak iz članka objavljenog danas u talijanskom dnevniku Il Foglio

Okus onoga što je uslijedilo dao se naslutiti već u srijedu navečer, kada je kardinal, nadbiskup New Yorka Timothy Dolan, jednostrano i na jasan način odlučno stao uz kardinala Raymond Leo Burke u dvorani sinode. Nadbiskup iz Kijeva, Sviatoslav Shevchuk, izravno je govorio o potrebi “slanja jasne poruke vjernicima i Papi” o činjenici da je “obitelj stabilna, vjerna, i sakramentalna zajednica između muškarca i žene“.

Najkontroverznije i krajnje delikatne teme, od pitanja primanja pričesti za razvedene i ponovno vjenčane vjernike do uvertire prema istospolnim zajednicama, su demontirane gotovo jednoglasno. To je i zbog toga, kako je više biskupa primijetilo, što je vrlo malo uopće rečeno o zajednici između osoba istog spola – ne više od tri intervencije na cijeloj sinodi– a u ponedjeljak je Relatio (izvješće) govorio o tome ad abundantiam. Zaključci skupine [gallicus B] koju je moderirao kardinal Robert Sarah iz Gvineje, predsjednik Papinskog vijeća “Cor unum“, bili su osobito oštri. O trećoj točci, gdje se radi o teškim pastoralnim situacijama, nedvojbeno stoji:

“nauk Crkve o nerazrješivosti braka i nedopuštanje ponovno vjenčanima primanje sakramenata pomirenja i euharistije ne može se promijeniti.”

Oni koji otvaraju takve mogućnosti (manje od polovice od ukupno deset skupina), to su učinili uz uvjete ili molbe za dodatnim proučavanjem tog pitanja. Prva talijanska grupe [Italicus], koju je moderirao kardinal Fernando Filoni, prefekt Propaganda Fide, napominje da su “oci, iako dirnuti problemima, predložili da argument bude ponovno prostudiran pod svjetlom n. 84. [Apostolska pobudnica svetoga Ivan Pavla II.] Familiaris consortio…”

Izvor

www.quovadiscroatia.com